16. okt
 
Savnet mann ble funnet i god behold - etter ti timer alene i heftig snølandskap
Mannen som ble meldt savnet i Pasvik var kald, men i god behold.

Publisert: 02.des.2016 18:45
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

En patrulje på seks personer var på leting etter en savnet mann i 60-årene i nærheten av Store Sametivann i indre Pasvik fredag kveld. Patruljen brukte omtrent tre timer fra de kom seg ut med snøskuterne til de fant mannen, et par kilometer nord for Store Sametivann.

- Patruljen fant noen spor som de mistenkte å ikke være dyrespor, og fant ham på den måten, forteller operasjonsleder Jan Arne Pettersen.

Patruljen fant mannen omtrent kvart på midnatt. Da var det litt over ti timer siden mannen sist hadde blitt hørt fra. Halv to på ettermiddagen hadde han ringt familiemedlem og meldt fra om at skuteren sto fast nord for vannet - før linja ble brutt.

Mannen var godt kledd og vant til å være ute. Da patruljen med reinpoliti og lokale reindrivere fant ham, var han kald og sliten, men i god behold, ifølge operasjonslederen.

- Det er mulig vi sender ham innom et helseforetak, for å sjekke puls og temperatur, sier han.

- Nå skal vi bare få kontroll på alt mannskapet. Vi hadde begynt å bygge opp til storsøk fra morgenen av, legger han til.

Framme halv ni

Politiet satte i gang leteaksjon klokken halv sju fredag kveld. Operasjonsleder Lars Gaupset fortalte at letemannskapet hadde kommet seg til området klokken halv ni.

- Vi får ikke inn redningshelikopter. Det er gjort flere vurderinger sammen med helikoptersentralen og Seakign-crewet. Vi har to erfarne fra reinpolitiet, og to som er veldig lokalkjent fra reindrifta i Pasvik. De har kommet fram, og klargjør utstyret for å dra inn i området, sa Gaupset da.

To til var med på patruljen idet de satte i gang.

Langt å kjøre

Det tok såpass tid både på grunn av kjøredistansen og på grunn av vanskelige forhold, ifølge operasjonslederen.

- Området ligger midt inne i Pasvik, så det er halvannen times kjøring. Så må de klargjøre skuterne og utstyret. Det er veldig risikabelt å kjøre, spesielt på vannene. Kjentfolk fra området sier at det er mye åpne råker, og vanskelige snøforhold. Vi gjør det så fort vi klarer, men vi må gjøre risikovurderinger i forhold til eget mannskap, sa Gaupset.

Godt kjent

Pårørende som var veldig godt kjent i området lette etter mannen, men fant ikke spor etter ham.

Mannen er selv godt kjent og svært erfaren, ifølge operasjonslederen i politiet. Men det hjalp lite i forholdene som var i området.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no