22. nov
UTSTYR: Trestativ og skinne er gode hjelpemidler i bildetakingen.
 
Se Kirkenes som Lilleputtby
Bernt Nilsens nye timelapse-video er klar. Var du i sentrum under Kirkenesdagene i fjor, ser du kanskje en mini-versjon av deg selv.

Publisert: 31.jul.2015 14:43
Oppdatert: 23.okt.2017 10:53

Nilsen satt oppe til klokken halv tre natt til torsdag, for å gjøre siste finish på videoen. Den består av flere tusen stillbilder, som fikk liv da de ble satt sammen. Bildene ble tatt under Kirkenesdagene 2014, og viser blant annet folkelivet under folkefesten og Hurtigruta som legger til kai, og forlater byen igjen.

Livet i fast-forward

Hva er timelapse? «Speeding up life» er ordene BBC Nature bruker for å beskrive teknikken; vi kan med andre ord kalle det å spole i livet. Fotografier tatt med kamera over et lengre tidsrom, blir satt sammen til en sekvens i bevegelse – og tiden blir komprimert. En blomst som springer ut foran øynene våre er et eksempel på hvordan timelapse-teknikken fungerer, ifølge nettstedet deres.

De siste årene har flere timelapse-videoer av storbyer dukket opp på internett, blant annet av New York, Kuala Lumpur, San Fransisco og Vancouver.

– Timelapse-videoer begynner å bli populært rundt om i verden, alle byer med respekt for seg selv, har en slik video. Så da tenkte jeg at det var på tide at vi fikk det, vi og, sier Nilsen.

Tok 10 000 bilder

Grunnen til at timelapse-videoene får byene til å fremstå som små, Lego-lignende byer, er at bildet er uskarpt i kantene, forklarer Nilsen.

– Det blir et Charlie Chaplin-preg over det hele. Vi mennesker oppfatter allerede som barn at når store deler av et bilde er uskarpt, så er det bilde av noe veldig lite.

For å lage videoen, har Nilsen blant annet brukt en skinne med en motor, som fører kameraet oppover mens det tar bilder. Mellom hvert bilde, flyttes kameraet en ørliten distanse.

– Jeg tok omtrent 10 000 bilder til filmen, og i den ferdige videoen er det nok et par-tre tusen.

Nilsen valgte å lage en film på rundt 45 sekunder, for at de som ser videoen, skal beholde interessen underveis, forteller han.

– Dilemmaet når jeg har laget dette, er at jeg synes det er så morsomt å se på, at jeg kunne sett på videoen i ti minutter. Men det moderne internett-publikum vil ikke se videoer som varer i over ett minutt. Så jeg har slitt litt med å korte den ned.

Fotograferer Melkeveien

Nilsen planlegger to nye prosjekt. Neste år blir det muligens en ny og lengre timelapse-video av Kirkenesdagene. Da vil også Nilsen vise mer av kommunen, og presentere andre steder i tillegg til sentrum, for eksempel Bugøyfjord og Hesseng, forteller han.

– Det er jo litt spennende, når de som ser videoen kan vente på å få se «sitt sted».

I tillegg har Nilsen en drøm om å lage en timelapse-video av Melkeveien, forteller han.

– Og det er vi jo godt plassert for å gjøre her. Jeg planlegger å være ute en natt i Pasvik og fotografere. Da vil man kunne se Melkeveien bevege seg.

Utfordringen blir å få fotoutstyret til å fungere i kulden en hel natt, sier han.

– Det er spennende å gjøre nye ting, og å bruke prosjektene til å vise alt det fantastiske vi har her i kommunen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no