23. okt
UDI: Christian Wisløff og Benjamin Strandquist i UDI, på pressekonferanse utenfor Vestleiren.
 
Sender de utviste til Sør-Norge
UDI tar affære om utsatt asylsøkergruppe etter flere bekymringsmeldinger. Men de anser Vestleiren å være god nok for alle andre.

Publisert: 02.mar.2016 15:16
Oppdatert: 23.okt.2017 11:01

Utlendingsdirektoratet (UDI) sender i løpet av denne uka en gruppe asylsøkere fra Vestleiren til vanlige mottak i Sør-Norge.

Denne gruppen på rett under 60 personer har allerede fått vedtak om at de må forlate Norge, men har ventet i Vestleiren i rundt seks uker. De inkluderer flere barnefamilier, og det har kommet bekymringsmeldinger fra flere hold om at flere av dem er i ferd med å få mentalt sammenbrudd. Ifølge en rapport fra Røde Kors skal en ha blitt stoppet fra selvmordsforsøk.

– I løpet av onsdag denne uka vil vi ha funnet mottaksplasser til dem, og vi flytter dem senest tidlig neste uke, sa Christian Wisløff i UDI på en pressekonferanse tirsdag.

Ordinære mottak

UDI hadde et informasjonsmøte med denne gruppen asylsøkere tirsdag. Der ble asylsøkerne fortalt at de kommer til å plasseres rundt på forskjellige faste mottak i sør. Alle havner ikke på ett sted.

– Hvordan vil disse mottakene være bedre for asylsøkerne?

– De flyttes til ordinære mottak som er bedre anlagt, sier Wisløff.

UDI setter ikke inn spesielt personell til å ta seg av disse asylsøkerne når de er flyttet, men:
– Vi er opptatt av å gi god informasjon til mottakene, slik at de får god oppfølging, og de kan ha god dialog med lokalt helsevesen, sier Wisløff.

Han mener i tillegg at det vil hjelpe bare å få de traumatiserte asylsøkerne flyttet vekk fra Vestleiren.
– Disse kom mens Vestleiren var i ferd med å utbedres, og har opplevd frustrasjon og påkjenninger her, sier han.
Fra før av har UDI meldt at de bedrer informasjonsflyten til asylsøkere. En av de største frustrasjonene blant PU-gruppa har vært at de ikke vet hva som skjer, ifølge rapporter.

– Påvirket andre

UDI er ikke redde for at det skal bli liknende problemer med de andre som får opphold i Vestleiren. Fremover skal leiren kun fungere som oppholdssted for asylsøkere som er i ferd med å intervjues. De skal bo i Vestleiren i noen uker i den sammenheng, før de flyttes til andre mottak igjen. Det settes dermed ikke inn ekstra psykiatriressurser i Vestleiren.

– Slik jeg har forstått, gjelder bekymringene den gruppen som nå skal flyttes ut. Vi vil ha normal bemanning her, sier Wisløff.
Wisløff mener også det vil hjelpe de andre beboerne i leiren å flytte ut den akutelle gruppen, siden problemene deres påvirker beboerne rundt dem.

Fornøyd med Vestleiren

Wisløff står på at UDI nå er fornøyd med forholdene for asylsøkere i Vestleiren.
– Her startet man med en leir som bare var beregnet på kort tids opphold. Mye av forandringene har tatt tid, og mange av klagene har vært helt berettiget, som de som savnet varmvann. Vi mener det nå er godt nok her, og det skal være mulig å bo her i noen uker, sier Wisløff.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no