22. nov
INN: Asylsøkerne kommer over grensa på sykkel. Får de avslag, må de rett tilbake - til Russland eller til hjemlandet. Men de må ha et sted å være til transporten er klar.
 
Ser etter utreisesenter for bortviste asylsøkere
Det blir ikke noe fengsel i denne omgang.

Publisert: 20.nov.2015 15:01
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

– Politiet vurderer ikke å opprette et utlendingsinternat av samme modell som Politiets utlendingsinternat på Trandum utenfor Oslo akkurat nå, forteller Magne Løvø, sjef i uttransportseksjonen ved Politiets utlendingsenhet (PU).

Internatet på Trandum er et lukket mottak, der de avslåtte asylsøkerne er satt inn på celler i påvente av tvangsretur. Nå vurderer PU et eget sted for asylsøkere i Sør-Varanger med avslag på opphold – men da skal det være mye mer åpent.

Frivillig opphold

– Det som vurderes i denne omgang er et utreisesenter for at de som har fått avslag på opphold og skal ut av landet, skal ha tak over hodet i perioden før de returnerer, skriver Løvø til SVA.

– Opphold i et slikt senter vil være frivillig. Dermed kan personer som oppholder seg ved senteret bevege seg fritt. PU forutsetter likevel at alle overholder utreisefristen norske myndigheter setter for frivillig retur ved avslag på asylsøknad eller andre typer endelig negative vedtak, fortsetter han.

PU ser for seg en kapasitet på rundt 30 personer i utreisesenteret.

– Dette er personer som enten har trukket asylsøknaden sin etter å ha blitt realitetsorientert om at de ikke kan forvente å få innvilget asyl, eller hvor norske myndigheter har vurdert at asylsøknaden er åpenbart grunnløs og følgelig har avslått søknaden, forteller Løvø.

Hver person skal kunne tilbringe anslagsvis 48 timer i utreisesenteret. 

Innen kort tid

Utreisesjefen forteller at PU ønsker å få på plass senteret innen kort tid.

– PU har en tett og god dialog med Sør-Varanger kommune med hensyn til egnede steder for et slikt utreisesenter. Vi har god tro på at dette skal komme på plass, forteller han.

Løvø påpeker at dette bare er planen i første omgang.

– Hvorvidt det på sikt blir etablert en annet type oppholdssenter i påvente av retur kan vi ikke utelukke, men det er for tidlig å si noe om nå, forteller han.

Ønsker ikke i sentrum

Ordfører Rune Rafaelsen mener at det viktigste nå er å få begrenset antallet asylsøkere over Storskog. Han er ikke negativ til å se et utreisesenter i kommunen om det hjelper på situasjonen der.

– Men det er ikke likegyldig hvor det blir plassert, sier han til SVA.

Ordføreren ønsker at et eventuelt utreisesenter blir plassert utenfor sentrum, blant annet på grunn av nærværet til barn.

Bortviste midlertidig til Fjellhallen

Tidligere denne uka kom NRK ut med sak om at politiet og Utlendingsdirektoratet (UDI) hadde bedt kommunen om å bruke Fjellhallen til å huse folk som har fått avslag på eller trukket oppholdstillatelsen. Det er bare en midlertidig løsning.

Fjellhallen har ikke blitt vurdert av PU til bruk for utreisesenter, ifølge Løvø. Men i påvente av senteret, har bort- og utviste personer blitt sendt til Fjellhallen, der de har oppholdt seg mens de har ventet på transport.

– PU uttransporter ikke asylsøkere med en sak til behandling, kun personer uten lovlig opphold som har fått endelig avslag på søknad om oppholdstillatelse, skriver uttransportsjef Magne Løvø til SVA.

Kommunen har fremdeles avtale med UDI om å ha Fjellhallen som et akuttmottak frem til 31. mars.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no