15. okt
 
«Ser ikke grunn til å spise kake her i dag»
Pasvik folkehøgskole skal fortsatt eies av fylkeskommunen, men må spare inn 1,9 millioner kroner allerede neste år.

Publisert: 10.jun.2016 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:05

Rektor Ketil Foss sier den første reaksjonen på fylkestingets vedtak var at det er gledelig at Finnmark fylkeskommune fortsatt vil eie Pasvik folkehøgskole, men samtidig ser han at det blir en utfordring å spare inn 1,9 millioner kroner på 2017-budsjettet.

- Vi er glade for at fylkeskommunen fortsatt ønsker å eie oss. Vi er alle ansatt i fylket, vi er glad i fylkeskommunen og står for det verdigrunnlaget.

- Nei. Jeg ser ikke grunn til å spise kake her i dag. Vi må snu steiner for å klare denne innsparingen, kommenterer rektoren.

Kraftig reduksjon

Av årets budsjett på opp mot 18 millioner kroner er 3,9 millioner tilskudd fra fylket. Dette reduseres med 1,9 millioner kroner i 2017 og fases så ut i 2020.

- Vi må altså tjene mer penger eller redusere kostnadene, og en skal være svært dyktig for å klare å tjene inn to millioner kroner til her i dalen. Det er klart at en kan ha litt mindre smør på brødet, men det blir ikke rare innsparingen av det. Vi kan hente inn noe på å sette opp utleiepriser, men til syvende og sist er det på lønnskostnader det er noe å hente.

Mindre kontaktflate

Ketil Foss poengterer at på folkehøgskolen er hele staben pedagogisk personale.

- Hele personalet jobber mot elevene, og dersom vi må kutte i personalet så blir det færre voksne tilgjengelig. Konsekvensen er en mindre kontaktflate, også for elevene som trenger det mest. Det blir færre som skal gjøre oppgavene og kanskje mindre tid til den gode samtalen og oppfølgingen av hver enkelt, det kan føre til at kvaliteten går ned.

Folkehøgskolen har årene frem til 2020 på å omstille seg.

- Samtidig er vi spent på utredningen av driftsmodellen, denne skal behandles i fylkestinget i oktober.

Styreleder for Pasvik folkehøgskole, Lena Norum Bergeng, skriver i en kommentar at hun er veldig glad for at fylkestinget gjorde vedtak om at det fortsatt er ønskelig at Pasvik folkehøgskole skal være eid av Finnmark fylkeskommune noe den har vært i 80 år.

- Dette er utrolig viktig for skolen og det viser at fylkeskommunen tar jobben som skolen gjør for 60 ungdommer hvert år på alvor.

Bergeng sier hun setter stor pris på den støtten og innsatsen Sør-Varanger samfunnet har lagt ned for å bevare skolen.

- Jeg er også veldig glad for at Sør-Varanger kommune støttet skolen gjennom sitt kommunestyrevedtak i mai. Jeg ser på dette vedtaket som fylkestinget nå har gjort som en halv seier for folkehøgskolen, samtidig som jeg ser med bekymring på at driftstilskuddet nå utfases. Styrets oppgave sammen med skolens ledelse blir nå å gjøre de innsparingene så skånsomme som mulig.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no