19. okt
MER INN: ØFAS regner med at det vil komme mer søppel om det blir gratis å levere alt av søppel.
 
Ser på «gratis» ØFAS-levering
Høyre mener en renere by vil være verdt et par hundre kroner ekstra per abonnent. Derfor har ØFAS utredet å innføre gratis søppellevering mot høyere faste avgifter.

Publisert: 09.des.2013 16:05
Oppdatert: 23.okt.2017 10:35

– Ta deg en runde i Kirkenes og se. Det er mye søppel som ligger og slenger, og en del private søppelplasser, sier Inge Ottar Sætrevik, leder i Sør-Varanger Høyre.

De ønsker å få i stand en penere kommune, så derfor ser de på muligheten for å fjerne de gjenværende avgiftene for å levere søppel på stasjonene til Øst-Finnmark Avfallsselskap (ØFAS).
Om det blir slik, vil til gjengjeld de årlige renovasjonsavgiftene bli høyere for hver enkelt.
Dette skal legges frem som et forslag til neste års budsjett, om Høyre bestemmer det på medlemsmøtet i forkant.

280 til 400 ekstra

I dag betaler huseiere fast beløp på 1 916 kroner for renovasjon, pluss mengdegebyr alt etter hvor stor søppeldunken er.
Totalbeløpet blir da fra 2 425 til 3 443 kroner i året. Høyre fikk ifølge Sætrevik stipulert at gratis innlevering til ØFAS vil øke dette gebyret med et par hundrelapper, og det mente de det var verdt.
I avfalsselskapets utredning viser det seg at helårs gratis innlevering vil koste nærmere 3-400 kroner ekstra i året, mens gratis innlevering bare vinterhalvåret vil koste omtrent 280 kroner.
Sætrevik sa mandag at de sannsynligvis skulle behandle det på medlemsmøtet den kvelden, og kunne ikke si noe om hva de ville bestemme.

1 mill. fordelt

ØFAS har regnet ut at de får inn omtrent én million kroner i leveringsgebyr i løpet av et år.
Om den summen skal fordeles på abonnentene for hele året, betyr det en økning på 220 kroner i året for søppelavgiften. Men selskapet ser altså for seg en høyere økning.
De tror nemlig de vil få inn 20 prosent mer avfall om de går over til at folk kan levere alt kostnadsfritt, og de regner også med at det blir litt høyere såkalt misbruk: Altså at bedrifter leverer avfall som husholdningsavfall.
ØFAS påpeker samtidig at en del av kostnadene til avfallsleveringen allerede er subsidiert av skatter og avgifter.

– Prisingen for avfall levert på stasjonen dekker ikke kostnadene med nødvendig bemanning. I tillegg kommer avskriving på bygg, vedlikehold, strøm, eiendomsskatt, uttransport av avfall og behandlingskostnader. Således er avfallet som mottas på stasjoner i dag allerede subsidiert med gebyrene, skriver ØFAS.

I 2013 har det kommet inn omtrent 1800 tonn avfall på stasjonen i Kirkenes. Dette har vært stabilt de siste årene, ifølge ØFAS.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no