10. des
MULIGHETER: Pål Gabrielsen, Ylva Rohde og Fylkesråd for utdanning, Johnny Ingebrigtsen ser på flere muligheter for å demme opp for hybelmangelen. Deriblant å innlosjere elever i det gamle turisthotellet. (Foto: Privat).
 
Ser på turisthotellet som en kortsiktig løsning
- Jeg har tro på at vi kan få til noe der, men ingen ting er i boks ennå, sier Fylkesråd for kompetanse, Johnny Ingebrigtsen (SV).

Publisert: 07.sep.2015 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

Mange elever ved Kirkenes videregående har fortsatt ingen plass å bo. Ingebrigtsen var selv på omvisning på skolen i forrige uke. Fylkesråden er klar på at noe må gjøres.

Uholdbart

Finnmark fylkeskommune er ikke lovpålagt å ordne med hybler til borteboende elever. Ingebrigtsen er likevel klar på at noe må gjøres.

- Da jeg var på skolen, var det åtte elever som sov på gulvet i gymsalen. Vi kan ikke ha det slik i Norge i dag, slår han fast. Han forteller videre at han kjente seg igjen i hvordan mange av elevene har det.

- Da jeg selv flyttet for å gå på gymnaset i sin tid, var det ikke mange dagene igjen til skolestart da jeg fikk tak i hybel. Jeg kjente selv på den usikkerheten, forteller han. Etter skolebesøket deltok han på et åpent møte i regi av SV i Sør-Varanger. Her stod hybelsituasjonen på agendaen og det ble lansert flere løsningsforslag.

- Både jeg og administrasjonen har stått på den siste uka for å jobbe videre med dette, forteller han. Deriblant å innlosjere elever på det gamle turisthotellet som står tomt.

Ikke love

- Det jobbes nå med å se på muligheten til å avhjelpe situasjonen ved å benytte det gamle turisthotellet, forteller han. Ingebrigtsen vil imidlertid ikke love noe som helst.

- Jeg har stor tro på dette, men ingenting er i boks enda. Jeg har lest brev fra fortvilte foreldre som vil hente hjem barna sine, så jeg vil ikke skape falske forhåpninger, sier fylkesråden. I tillegg til dette er det flyttet flere vertsfamiliehjemler til Kirkenes fra andre steder i fylket for å demme opp for den akutte mangelen.

Pris avgjørende

Ingebrigtsen forteller videre at det også jobbes med mer langsiktige løsninger. Avisa har flere ganger omtalt Rune Ulvang og Toto Utvikling Nord sitt prosjekt på branntomta på Hesseng. Her planlegges det 30 hybler. Ulvang har samtidig sagt at dersom han skal kunne leie ut til et akseptabelt prisnivå til elever, er han avhengig av at fylket stiller med en garantisum.

- Til gjengjeld vil vi kjøpe tjenester av dem, slik at elevene som bor her får de samme tilbudene som det andre som bor på hybelhusene i området, kommenterte han overfor avisa for en drøy uke siden. Ingebrigtsen tror dette kan være en løsning.

- Fylkeskommunen har et høyt låneopptak og har ikke mulighet til å bygge hybler selv, så samarbeid med private, kan være en løsning. Men det er helt avgjørende hvilket prisnivå disse hyblene legges på, avslutter Johnny Ingebrigtsen.

Positivt innstilt

Administrerende direktør, Gisle Evensen i Rica Eiendom, bekrefter at de har fått en forespørsel fra fylkeskommunen om å leie husvære i det gamle hotellet. Det er de som eier bygget.

- Vi stiller oss positive til å avhjelpe i en slik situasjon, forteller han. Det dreier seg om 19 rom i en fløy med separat inngang. Nå ligger ballen hos fylkeskommunen som skal se på forskjellige detaljer.

- Det handler om behov. Det er også snakk om unge mennesker så ettersyn og kontroll er også noe vi må finne ut av. Men foreløpig så er vi positivt innstilt til å hjelpe, avslutter Evensen.

Fylkeskommunen skal i løpet av uken legge frem detaljer for hvordan dette kan løses.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no