7. des
 
Setter bøtelegging på pause
Statsadvokaten i Troms og Finnmark ga fredag formiddag beskjed til politiet om at pauseknappen settes på for utskrivningen av forelegg for fiske i Pasvikelva.

Publisert: 10.aug.2013 07:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:06

- Det ville blitt feil dersom det gies straff for overtredelse av en forskrift som kanskje endres om en uke eller to, sier statsadvokat Hugo Henstein.

Henstein sier Statsadvokaten i Troms og Finnmark fredag ga politiet i Øst-Finnmark beskjed om en «praksisavventing». Bakgrunnen er at statsadvokaten fredag ble kontaktet av Justisdepartementet som igjen hadde vært i kontakt med Miljøverndepartementet om saken.

Det er Miljøverndepartementet som er forskriftseier av «Forskrift om fisket i den norske del av Pasvikelva».

- Siden vi nå er blitt klar over kontakten mellom Justisdepartementet og Miljøverndepartementet vil vi avvente videre utskrivning av forelegg, forklarer Henstein.

Varsomhet

Dette vil si at det blir opprettet en sak dersom en utlending blir tatt for å fiske i Pasvikelva. Men videre reaksjon - straff - avventes inntil det blir klart om forskriften blir endres.

Henstein poengterer at foreleggene er gitt etter gjeldende rett, men sier det nå blir riktig nå avvente en eventuell forskriftsendring.

- Fordi straff skal brukes med varsomhet, og vi kan ikke bøtelegge noe som er ulovlig i dag, men lovlig i morgen, sier statsadvokaten.

Det ligger i kortene at en forskriftsendring kommer. En forskrift kan forandres med et pennestrøk i det ansvarlige departement. Blant annet av hensyn til EØS-reglene vil det være vanskelig å utestenge ikke-norske statsborgere.

Beskjeden om å avvente skrivingen av forelegg kommer etter at Sør-Varanger Avis tok kontakt med Justisdepartementet om saken.

- Vi ser ingen grensepolitiske hensyn som tilsier at kun norske statsborgere skal få fiske i Pasvikelva, og kan heller ikke se at vi ga innspill om dette i 1976, sier seniorrådgiver Stephan Torp i Justisdepartementets politiavdeling etter å ha undersøkt saken.

Seniorrådgiveren legger til at dersom forskriften ble fremmet nå, så ville avdelingen også ha gitt innspill om dette synet.

Til vurdering

- For vi ser ikke noe som tilsier at forskriften bør ha denne ordlyden, kommenterer rådgiveren og legger til at Justisdepartementet avventer videre beskjed fra Miljøverndepartementet der saken ligger til vurdering nå.

Forskriften for Pasvikelva er hjemlet i Lakse- og innlandsfiskeloven. Det er derfor Miljøverndepartementet som eier forskriften.

Sør-Varanger Avis har forsøkt å finne ut når, hvordan og hvorfor ordlyden «norske borgere» kom inn i forskriften, men ingen har til nå kunnet svare på det.

Miljøverndepartementet skal være i gang med å undersøke forarbeidene til 1976-forskriften for å finne ut hva som er årsaken.

Fra Pasvik-hold har det tidligere vært lansert en forklaring om at den store kraftverkutbyggingen på 70-tallet gjorde at det fra sovjetisk hold - og kanskje også fra norsk hold - var en interesse for å holde finlenderne på en viss avstand.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no