10. des
DØDSDOM: Dødsdommen er utstedt av ytterliggående islamister som kontrollerer provinsen Parwan, der Seddiqi kommer fra.
 
Shafiq sendt til Kabul
Shafiq Seddiqi, som rømte til Norge og havnet midt i den store asylstrømmen på Storskog høsten 2015, er nå sendt til hjemlandet Afghanistan.

Publisert: 27.mar.2017 15:01
Oppdatert: 23.okt.2017 11:17

Shafiq skriver til SVA mandag at han ble eskortert til Kabul av to politimenn fra Norge på lørdag ettermiddag. Det ble litt trøbbel da de skulle gjennom passkontrollen, men at alt ordnet seg til slutt.

- Jeg bor nå i et gjestehus i Kabul, og prøver å finne noen som jeg kan dele leilighet med. Inntil videre er alt ok, men internett-tilgangen er litt dårlig, forteller han.

Dødsdom

Shafiq Seddiqis flyktningehistorie var litt annerledes enn for de flere tusen andre som kom til Norge høsten 2015. Han hadde egentlig ikke noe ønske om å reise til Norge. Han opplyste at han hadde rømt fra en shariadødsdom i Afghanistan, og planla karriere og framtid i Russland.

Les også: En litt annerledes flyktningehistorie

Seddiqi utdannet seg til bygningsingeniør i Russland, og reiste så hjem til Afghanistan.

Der var han med på å bygge en skole, noe som ikke falt i god jord hos de fundamentale islamistene som kontrollerte området.

Han fortalte at han ble beskyldt for å være utenlandsk agent og frafallen, noe som er nok til å skaffe en shariadom. Dokumentet viste han til SVA. Der heter det at den som har mulighet til å ta livet av han, har lov til å gjøre det.

Forelsket seg

Etter at huset ble beskutt med granater og moren skadet, rømte han med familien først til Kabul, og så alene videre til Russland. Der fikk han seg jobb på den samme skolen han tidligere hadde gått på, og han traff ei jente.

De to ble veldig forelsket, og planla å reise til Moskva sammen, men så viste det seg at hun var datter av tsjetjenske sunnymuslimer, mens han er sjiamuslim.

Religiøs bakgrunn var de to overhode ikke opptatt av, men det skulle skape problemer.

Les også: UDI mener Russland er trygt for Seddiqi

Flyktet for livet

Fundamentalistene i disse gruppene er bitre fiender, og en dag ble hun bare borte. Seddiqi fikk senere en kort telefonsamtale med henne, og fikk vite at hun skulle giftes bort med noen andre og at han nå var i livsfare.

Hun ba han om å flykte for livet. Dette skjedde samtidig som den nordlige flyktningeruta gjennom Russland til Norge var blitt godt kjent.

Dermed tok det ikke lang tid før Seddiqi var på vei til Norge. Russisk politi ville nemlig ikke ha noe med han å gjøre, de sa de var maktesløse overfor tsjetjensk mafia.

28. oktober kom han til Kirkenes, og like etter ble han sendt til Karmøy utenfor Haugesund. Han fikk etterhvert et raskt telefonintervju med UDI som besluttet at han skulle tilbake til Russland, ettersom han hadde oppholdstillatelse der.

- Jeg vet jo at Russland er et trygt land, men det er jo ikke russiske myndigheter som er farlige for meg. Dette ville ikke UDI høre på, fortalte Seddiqi til SVA.

Les også: – Burde blitt behandlet av UDI

Endelig avslag

Tre dager etter intervjuet ble han sendt tilbake til Kirkenes, og fraktet til Storskog. Der oppdaget russiske grensekontrollører at passet hans hadde gått ut på dato.

Dermed ble han snudd og sendt tilbake til Kirkenes igjen. Og det var da han første gang snakket med SVA.

- Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. I Afghanistan vil fundamentalistiske muslimer ta livet av meg, og i Russland vil tsjetjensk mafia ta livet av meg. Jeg får ikke være i Norge. Hvis jeg skal dø, vil jeg heller dø i Afghanistan, sa han jula 2015.

Siden har Seddiqi søkt hjelp hos advokater, og forsøkt å få saken gjenopptatt hos UDI. Han fikk reise til Kristiansand i påvente av sakens gang, og UDI tok saken opp på nytt.

Men nylig kom det endelige avslaget på asylsøknaden hans.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no