15. nov
I SØR-VARANGER?: Kanskje snøugla finner hekkeområder i Sør-Varanger og Finnmark i år. Meld fra hvis du ser den. (Foto: Karl-Otto Jacobsen, NINA)
 
Si fra hvis du ser snøugla
Den er sjelden, men den ble sett i Sør-Varanger denne uka. Nå vil forskerne gjerne høre fra deg hvis du oppdager den.

Publisert: 09.mai.2015 16:28
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

Snøugla står på den norske rødlista og karakteriseres som «sterkt truet». Forsker Karl-Otto Jacobsen ved Norsk Institutt for naturforskning (NINA) forteller at Norge deler den lille snøugle-bestanden med blant annet Russland. Og det er gjerne i nord den hekker, med Finnmark som det viktigste området. Men det er ikke hvert år den kommer. Det er i år med god tilgang på smågnagere, som det var i både 2007 og 2011.

Norskrussisk

- I 2011 ble det gjort to funn så langt sør som i Jämtland i Sverige, sier Jacobsen. Det ble også gjort 43 funn i Troms og Finnmark. Det året satte forskerne satellittsendere på 15 voksne snøugler for å følge vandringene deres. Disse uglene har fløyet mellom Norge og Russland og de har vært både på Tajmyr (ei halvøy i Nord-Sibir) og på Novaja Semlja på leting etter hekkeområder. Og det viser seg at Kolahalvøya er et viktig overvintringsområde for snøugla. Når de sjekker hekkeforholdene i Norge er det naturlig at de tar turen gjennom Sør-Varanger.

I år har forskerne tro på at de kommer hit, blant annet fordi bestanden av lemen er på vei oppover og det ser ut til å bli museår. Og nå i april og mai er det tid for hekking.

Si fra med en gang

Jacobsen forteller at det ble sett ei snøugle i Sør-Varanger for få dager siden, like ved en vei. Selv om fuglen er sky og sårbar for forstyrrelser nå i hekketida, kan det være ved vei du får øye på den.

Snøugla sitter gjerne på forhøyninger i terrenget og er ikke så vanskelig å få øye på mot horisonten.

Jacobsen vil gjerne ha melding så raskt som mulig etter at snøugla er observert. Og forskerne er også interessert i få høre om det hvis du har sett snøugle tidligere år.

Meld fra til: koj@nina.no eller på mobil 996 38 430.

Fakta:

Det er NINA, sammen med Norsk Ornitologisk Forening og Agder Naturmuseum som har drevet kartlegging og forskning på snøugle siden 2005.

Målet er å overvåke bestanden og avdekke vandringsmønsteret.

Nyere forskning tyder på at det finnes langt færre snøugler i verden enn tidligere antatt. NINA mener det derfor vil bli mer fokus på forvaltning av arten i framtida.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no