9. des
PRESISJON: Alt skal gjøres fort, men presist når hvert minutt teller. Her legger Sigve Pedersen smørdampet røye oppå grønnsakene.
 
Sigve skal kjempe mot nordkalott-eliten
Sigve Pedersen vant frem i Finnmarksmesterskapet med sprø røyeskinn og oste-is.

Publisert: 24.feb.2016 15:54
Oppdatert: 23.okt.2017 11:01

– Dere mister ett poeng for hvert minutt dere er for sene, advarte dommer Steffen Mong da klokka slo tolv. To tydelig stressa VG2-kokkeelever satte opp farta sammen med hver sin assistent, for å få satt sammen hver sin røyerett.

De to hadde allerede vært i arbeid i fire timer. Nå gjaldt det å skynde seg, men med presisjon. Artemii Krinitcyn danderte risotto på flere tallerkner i full fart, og klemte forsiktig saus ut av en lite samarbeidsvillig sprøyte. Mens et heftig rist sendte lilla saus ut over gulvet, nærmest sprang Sigve Pedersen mellom grytene.

Smørdampede røyefileter kom ut av ovnen, og så skulle skinnene av. I full fart, men uten å ødelegge fisken. Så en veldig rask gåtur bort til frityrgryta for å legge skinnene oppi.

Ikke mange minuttene etter hadde tomme tallerkner blitt dekt med hver sin detaljerte røyerett. To dommere og to fagpersoner fra skolen begynte å smake, vurdere, og dømme.

Smørdampet seier

Nå var ikke dette hverken begynnelsen eller slutten på dømminga. De to kandidatene til Finnmarksmesterskapet for VG2 kokk- og servitørelever hadde blitt vurdert fra start på forberedelser og organisasjon, og på kokketeknikk.

Men til syvende og sist var det smaken som gjaldt mest. Der stakk Sigve seg frem med sin smørdampede røye med frityrstekt skinn, flamberte grønnsaker, romsaus og paprikamarinerte poteter, og en siderett med røkt røye på flatbrød med hjemmelaget majones.

– Hovedretten hans var en god kombinasjon av smaker, med gode teknikker, mener Steffen Mong. Han kom fra stillingen som restaurantsjef på Scandic for å delta som dommer, sammen med Meho Brdak, kjøkkensjef på Thon.

Dommerne var også overrasket over tilbehøret til Sigves blåbærterte: Is med raspet lokal ost. Det var ikke en søt ost heller.

Imponert over nivået

Sigve selv er godt fornøyd. På spørsmål om hva som inspirerte retten, er han usikker.

– Det var egentlig bare å bygge retten fra de hovedråvarene vi fikk. Jeg har sett teknikker som jeg føler var utfordrende, og jo mer utfordrende, jo penere blir der, sier han.

Mong er imponert over nivået på begge deltakerne.

– De er på et meget høyt nivå. Begge jobber ekstra på hotellene i byen, og har fått seg god erfaring med det, sier han.

– Ingen av dommerne eller lærerne hadde smakt den kombinasjonen før. Det fungerte meget bra, sier Mong.

Artemii var ikke langt unna med sin matlaging. Han hadde den beste desserten, ifølge dommerne, med det Mong beskriver som en kanonbra blåbærsufflé.

– Det er ikke mange elever som kan lage så god sufflé. Mange profesjonelle kokker liker ikke å begi seg på det, sier han.

Til Arctic Skills

Vinneren av Finnmarksmesterskapet går videre til Arctic Skills-konkurransen i mai. Der skal altså Sigve Pedersen kjempe mot representanter fra Lappland i Finland, og Murmansk i Russland.

Egentlig skulle det kommet elever fra flere skoler til Finnmarksmesterskapet. Det kom dessverre ikke noen denne gangen, så da ble det de to fra Kirkenes videregående som kjempet mot hverandre.

Flere mesterskap neste uke

Kirkenes videregående skole setter opp flere finnmarksmesterskap for elever onsdag neste uke. Da skal elever fra forhåpentligvis hele fylket testes i fem forskjellige fag: Bilmekanikk, billakkering, helsearbeid, tømring, og rørlegging.

Samtidig sender Kirkenes to elever til Hammerfest, for å delta i finnmarksmesterskapene i sveisefag og elektrikerfag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no