22. nov
ORDEN: Elena Johansen hadde alt i orden da hun ble kontrollert av Ellen-Marie Store Olsen i Statens Vegvesen. (Foto: Martin Gramnæs).
 
Sikre barna riktig
Voksne slurver, men er flinke til å sikre barna i bilen i Sør-Varanger.

Publisert: 03.sep.2013 11:02
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

- Det er bra med slike kontroller, sier Elena Johansen. Både hun og barnesetet var festet på riktig vis da Statens vegvesen hadde kontroll med sikring av barn i bil som hovedbudskap mandag.

Alvorlig

En undersøkelse fra Folkehelseinstituttet viser at 37 prosent av alle barn under 16 år sitter feilsikret i bilen. For 23 prosent av disse er feilen så står at en kollisjon ville få svært alvorlige konsekvenser. Feilsikring forekommer oftest i aldersgruppen fire til sju år, og for hele 48 prosent av disse er feilsikringen alvorlig.

Bakoverlent

- Vi ser helst at barna sitter i bakoverlent setet til de er cirka fire år gamle, sier bilbeltekontrollør, Ellen-Marie Store Olsen i vegvesenet. Hun forteller at mange som monterer bilseter er veldig usikre på hvordan disse festes riktig og at man på trafikkstasjonene får flere henvendelser fra folk om montering av disse.

- Det er viktig at de som selger bilseter, demonstrerer hvordan disse festes riktig, understreker Olsen.

Slurver

Når avisa treffer vegvesenets ekvipasje på langstrekka utenfor byen, har de kontrollert 23 biler på Hesseng. Under seansen som varte i vel en times tid, ble det skrevet ut fem beltegebyr og tre andre gebyrer.

- Dette er ganske mye, men det er slik at folk slurver mer i byer og tettbygde strøk med lav fartsgrense. På steder med høyere fartsgrense, er folk imidlertid flinkere og vi har tall på at rundt 93 prosent benytter bilbelter i 70-soner. Under første kontrolløkt på Hesseng ble det stoppet tre biler med barnesete og disse var det ingen ting å utsette på. Kampanjen «Sikring av barn i bil» er landsdekkende og foregår hele denne uka.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no