9. des
UTGRAVNINGER: Her i Gamnesbukt finnes det eldgamle områder.
 
Sikrer funn fra gamle boplasser i Gamnesbukt
Arkeologer fra Tromsø museum graver der Norterminal skal bygge.

Publisert: 15.aug.2015 13:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

Arkeologer fra Tromsø museum er for tiden i Gamnesbukt. Der har de utgravninger på to freda lokaliteter, i forbindelse med Norterminals kommende bygging av oljeomlastingsanlegg på området.

– Det er en samisk gammetuft som kan være 100 til 500 år gammel, og en lokalitet fra eldre steinalder som kan være opp til 10 000 år gammel, forteller Anja Rothniemi. Hun er prosjektleder for arkeologiske undersøkelser ved Tromsø museum.

– Loven om kulturminner sier at man må søke om dispensasjon når det skal bygges på slike områder, slik at de fredede lokalitetene blir frigitt. Nå har de blitt frigitt etter kommunens vedtak om omregulering av området, men på vilkår av at de blir undersøkt arkeologisk, sier Rothniemi.

To forskjellige

Dermed kom arkeologer til området 3. august. De skal være der fram til 4. september. I løpet av den tiden satser de på å finne ut så mye som mulig om områdene og få ut mest mulig av gjenstander før de bygges over.

– Når det gjelder gammetuften, dokumenterer vi det vi kan av konstruksjonsdetaljer, bein, avfallsrester og liknende som sier hvilken type bosetting det har vært, og hvor lenge den har vært brukt, forteller prosjektlederen.

– På steinalderplassen ser vi mest etter rester av steinredskap som har vært brukt. Pilspisser, kniver, skrapere, steinhøvler og liknende. Vi ser på formen og teknikken som har vært brukt for å se på hvilken alder de har. Vi kan kanskje også finne spor etter telt, og finne ut om det bodde noen her og hva de drev med, sier hun.

– Vi håper at vi finner rester av bål på steinalderplassen, med trekull. Da kan vi datere kullet og finne ut når det er brent, legger hun til.

Forsinker ikke

Det er neppe noen sjanse for at Norterminals arbeid forsinkes eller stoppes av utgravingene. Arkeologene skal forlate området 4. september.

– Om det dukker opp et osebergskip eller en svær helleristning, kan det hende at vi trenger mer tid. Men det er en brøkdel prosents sjanse for det, mener Rothniemi.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no