15. nov
SIKTET: Merete Nordhus. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Siktet for asylkjøringen
Merete Nordhus og Eirik Nilsen forteller at de nå har fått vite hva de siktes for etter asylflukten i januar. Nordhus reagerer på strengheten.

Publisert: 27.feb.2016 14:26
Oppdatert: 23.okt.2017 11:01

Politiet har begynt å sende ut siktelsene mot de tre personene som hjalp asylsøkere med å flykte fra Vestleiren i januar. SVA har fått bekreftet fra Merete Nordhus og Eirik Nilsen at de to har fått vite hva de siktes for.

Fra før av var det klart at alle ville bli siktet for brudd på Utlendingsloven, for å ha hjulpet ulovlige immigranter. Merete Nordhus har imidlertid fått noen ekstra siktelser mot seg.

- Jeg er siktet for å ikke adlyde politiet, da jeg fikk påbud om ikke å kjøre vekk fra leiren med flyktningene. Og så hadde jeg én for mye i bilen. Med barna var det seks i bilen, og den er jo bare beregnet for fem, sier hun.

Nordhus er ikke uenig i at hun har brutt de lovene. Hun mener imidlertid politiet kunne sett bort fra det, med tanke på den hektiske situasjonen, og behandlingen bare hun fikk etter at hun ble arrestert.

Hun ble nødt til å kle av seg, sette seg på huk og hoste da hun var i arresten. Stasjonssjef Hans Møllebakken beklaget det i ettertid. Han påpekte at det er prosedyre, men at folk bør slippe det i saker som denne.

Nordhus skulle egentlig ikke gjøre noe mer med den saken. Nå vurderer hun imidlertid om hun skal ta kontakt med advokat angående behandlingen hun fikk i arresten.

- Jeg kjenner ikke lovene der, men jeg er i tenkeboksen, sier hun.

Mistenkt

Eirik Nilsen forteller at han kun er siktet for brudd på Utlendingsloven for å ha kjørt vekk asylsøkere fra Vestleiren.

Han er også mistenkt for å ha unnlatt å følge politiets pålegg om å fjerne seg, etter at han ble intervjuet om asylsaken ved Vestleiren i etterkant av oppstyret. Ifølge ham ba flere politibetjenter ham om å fjerne seg, men de aksepterte forklaringen hans om at han bare var der for å intervjues.

Bot-støtte

Hverken Nordhus eller Nilsen vet hva boten blir på ennå. Men det ser ut som at alle tre får hjelp utenfra.

Aksjonsgruppa Refugees Welcome to the Arctic har gjennomført pengeinnsamling, og skal ha fått inn flere tusen kroner.

- Mange avventer også med å gi penger til bøtene har kommet. Jeg har fått mange beskjeder fra folk som er ivrige og vil betale, sier hun.

SVA lyktes ikke med å få en kommentar fra politiet fredag formiddag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no