18. nov
TRUET: International Baccalaureate-linja. Her ser vi staben ved oppstart. (Arkivfoto)
 
SISTE! Folkehøgskolen forblir fylkeskommunal
Pasvik folkehøgskole blir i fylkeskommunal eie og drift. Det bestemte fylkestinget onsdag ettermiddag.

Publisert: 08.jun.2016 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:05

Fylkestingsrepresentant Kurt Wikan (Sp), så blir det kuttet 1,9 millioner kroner det første året og to millioner kroner de neste to årene, totalt 3,9 millioner på tre år. Overføringen i 2016 var på 2,6 millioner kroner.

- De elevene som kommer inn på skolen på særskilte vilkår vil det bli kjøpt plasser til, skriver Wikan på siden "Venner av folkehøgskolen" på Facebook.

Hovedutvalget for kompetanse vil ha gradvis nedtrapping på folkehøgskolen, og gradvis avvikling på International Baccalaureate.
HUK-innstilling:

Totalt skal Finnmark fylkeskommune spare inn 28,5 millioner kroner til 2020, fordelt på innsparinger over hele fylket. 7,2 millioner av det skal spares inn spesifikt i Sør-Varanger, ifølge innstillingen fra Hovedutvalget for kompetanse.

Vil fremdeles eie

HUK innstilte til Fylkestinget at Pasvik folkehøgskole skal miste hele fylkestilskuddet, gradvis over de neste tre årene. Det er noe de har truet med også tidligere i år. Hvis Fylkestinget går for HUK-innstillingen, betyr det at folkehøgskolen mister totalt 3,9 millioner kroner.

1,9 millioner trekkes fra skolens budsjett i 2017. Året etter mister de 100 000 til, før de får seg en pause i 2019. Så i 2020 kommer resten av innsparingene, slik at de må trekke enda 1,9 millioner kroner.

HUK vil likevel at fylkeskommunen skal beholde Pasvik folkehøgskole.

- Avgjørelse rundt videre driftsmodell for Pasvik folkehøgskole avventes til administrasjonens utredning kommer i oktober, med intensjon om at fylkeskommunen fortsatt er eier, står det i innstillingen.

IB-kutt

International Baccalaureate-utdanningen i Kirkenes skal avvikles helt i 2020, ifølge innstillingen til Fylkestinget. Det er for at fylkeskommunen skal spare 3,3 millioner kroner.

Men de som går på utdanningen nå skal få gjennomføre sin skolegang før alt avsluttes. Så i 2017 skal utdanningen «bare» spare 500 000 kroner. I 2018 slipper de videre innsparinger, før de må ta bort 1,4 millioner i 2019, ifølge HUK-innstillingen.

Over hele linja ser HUK for seg at det vil bli flere omlegginger i den videregående skolen, for å gjøre opp for synkende elevtall og stram økonomi. De ser på en såkalt Campus-modell, der fagmiljøene på forskjellige skoler kommuniserer med hverandre, og det legges opp til mer mulighet for nettstudier.

Pasvik folkehøgskole-rektor Ketil Foss kan ikke si så mye om følelsene om hele saken. Men han er i alle fall glad for signalene fra Hovedutvalget for kompetanse (HUK) om at de vil beholde folkehøgskolen under fylkeskommunalt styre.

- Det viser at de verdsetter det vi gjør her, og det er fint, sier han.

Han ser imidlertid at det vil bli kutt i antall stillinger på folkehøgskolen om de foreslåtte kuttene går igjennom på Fylkestinget.

- 3,9 millioner kroner er store tall. Da må det en omorganisering til, og de største utgiftene våre er lønnsutgifter, sier han.

- Vi må bare prøve å gjøre det så godt som mulig. Vi må prøve å kutte der det vil gjøre minst vondt. De fleste skolene i Finnmark forbereder seg på kutt. Det er også noe vi må igjennom.

Nina Iversen, koordinator for International Baccalaureate i Kirkenes, er skuffet over at fylkeskommunen ser ut til å gradvis legge ned IB-linja.

- Det er lite langsiktig. Når skolen skal fortsette å ha en internasjonal profil, og det ikke blir mindre kontakt mellom Kirkenes og over grensa, er det synd at de kutter det rene internasjonale tilbudet i Kirkenes, sier hun.

- Det er spesielt synd nå når vi har gode søkertall. Til neste år var det 21 søkere, og 17 kom inn etter intervju, sier hun.

Hun påpeker at det internasjonale tilbudet skal fortsette på andre linjer. Og hun forsikrer at innsparingene i mellomtiden ikke skal gå ut over de elevene som nå har søkt seg inn på IB-linja, om kuttene går igjennom i fylkestinget.

- Vi lærere skal stå på 110 prosent for at de skal få et like godt tilbud som dagens elever, sier hun.

Vi kommer tilbake med mer om saken i lørdagsavisa.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no