24. okt
ÅPNINGSSHOWET: Kunstnerisk leder Andreas Hoffmann og kommunikasjonsansvarlig Michael Miller på industriområdet dit åpningsshowet til Barents Spektakel er lagt i år.
 
Siste brikker skal på plass før Spektakelet
Endelig får det shabby industriområdet seg et skikkelig løft.

Publisert: 05.feb.2016 14:51
Oppdatert: 23.okt.2017 11:00

Og når det først skjer, så er det med gigantiske proporsjoner. Helleristningsinspirerte skulpturer som beveger seg mot polarhimmelen. Ild, skulpturer, musikk og dans.
– Heldigvis er det mye snø i år. For det trengs når vi skal bygge tribunene, forklarer Pikene på broen kunstneriske leder, Andreas Hoffmann.
Store mengder snø fraktes til for å bygge tribunene. Snø skal ryddes for å gi parkeringsplass til busser. Her er sikkerhetshensyn med en 15 meters sone til publikum, og hensyn som må tas når en utenriksminister skal stå for åpningen.
Det jobbes døgnet rundt for å få alle brikker på plass til åpningsshowet, og til resten av festivalen som i år har slagordet: «Rethinking location». Et tema som oppfordrer til å reflekterer rundt stedskonseptet og behovet for nytenkning og revurdering.

Mørkt område

Som steder forandrer seg, er også åpningsshowet i forandring. Lagt til industriområdet ved Hurtigrutekaia utfordrer det til å forestille seg hva som var - og hva som kommer - eller kan komme.
– Pluss at det er ett av få offentlige steder uten lys. Og vi trengte et stort mørkt område uten lys, forklarer kommunikasjonsansvarlig Michael Miller.
Strukturen i festivalen er etterhvert godt kjent for publikum, med transborder-caféer, dobbelkonserter, trippelkonserter - og kunst som dukker opp rundt om i byrommet.
– Vi lever i en postmoderne tid der det er opplest og vedtatt at en sannhet kan sees fra forskjellige sider, men samtidig blir dette mest en teori med en gang det er snakk om steder. For der tar gjerne de tradisjonelle røttene over, påpeker Hoffmann.
– Teknikken står sterkt, men samtidig overnattes det på byggetomter før arbeidet starter i tråd med samisk tradisjon, nevner han som eksempel.
Kirkenes står midt oppe i en endring etter at Sydvaranger Gruve stengte.
– Er da eneste mulighet å åpne gruva igjen, eller er det en sjanse til å få endring? Det snakkes mye om omstilling, men mindre om hva det skal omstilles til, påpeker Hoffmann.

Krysse grensen

Pikene tar i år festivalen til Nikel. Det skjer søndag 14. februar.
– Vi vil det virkelig skal være en grensekryssende festival, poengterer den kunstneriske lederen.
Ikke bare at russere kan komme hit og bruke en ukeslønn på å delta på arrangementer, og må reise hjem når grensa stenger klokka ni om kvelden.
– For det er arrogant. Vi har et eget program i Nikel, ikke som en repetisjon av det som har skjedd i Kirkenes, noen av verkene er med, men det er også nye elementer, forklarer han og legger til at grenselandet kun kan forstås ved å krysse grensen.
– Vi har et helt fantastisk samarbeid med aktørene i Nikel. De har vært utrolig behjelpelige og lette å ha med å gjøre, understreker Andreas Hoffmann og Michael Miller.
– En helt annen erfaring enn bildene som skapes i sentralmedia.
I Kirkenes kan publikum få en guided tur rundt om til verkene, og også få med seg kunstnerpresentasjoner.
I Nikel blir det også mulighet for å få være med på en workshop med kunstnerne.
Det settes opp egen buss til Nikel for publikum.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no