8. des
REDDET: Jenny Mikkelsen Spring og Terje Olsen stabiliserer benbruddet til «Kari Marie» alias Tonje Limstrand med grener og bandasjer. Hun ble funnet oppe i berget i Renøysund.
 
Sivilforsvaret fant «ekstremturgåerne»
Scenariet var at en gruppe «ekstremturgåere» var meldt savnet og leteområdet var digert. - Jeg har ligget ute hele natta i regnet med brukket fot, ler Tonje Limstrand som spilte en av de savnede.

Publisert: 28.mai.2016 16:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:04

Det var ikke noen liten tur sivilforsvarsledelsen hadde laget for de fem ekstremturgåerne. De skulle gå og jogge fra hotellet i Kirkenes til Elvenes, videre ut til Renøysund, svømme over til Reinøya og videre til Skogerøya, der de skulle bli hentet av båt på Tyttebærneset.

- Søkeområdet tilsvarte vel ei strekning på rundt 55 kilometer. Det skulle letes i byen, langs veien, i strandlinja, på land og i sjø, så det var en omfattende oppgave, forteller sivilforsvarsadjutant Frank Gerl.

Brukket bein

- Det var bare flaks. Vi skulle drive strandsøk fra båt fra Elvenes og hit, og fikk så beskjed om å frakte letemannskaper over til Reinøya. Mens vi var her, oppdaget vi henne i fjellsida, forteller Terje Olsen. Han og de tre andre mannskapene var snare å komme seg ut av båten og opp til den savnede.

Oppe i fjellsida lå Tonje Limstrand, for anledningen «Kari Marie Johnsen, norsk statsborger, 26 år, blå øyne og gult hår. Klær uvisst.» Hun fikk fort et varmeteppe rundt seg og det ble konstatert at hun hadde brukket leggen. Vennene hadde latt henne bli igjen og forsatt turen.

- Gjør det vondt, spør lagleder Jenny Mikkelsen Spring.
- Det gjør jævlig vondt, svarer «Kari Marie» overbevisende til letemannskapene.
- Er noen av vennene dine i nærheten?
- Nei, de dro videre, vet dere hvor de er?
- Vi har flinke folk som leter etter dem nå. Når så du dem sist?
- I tretida i natt, da var alle i god form, forteller «Kari Marie».

Vært med på mye

- Det er både artig og lærerikt å være med i Sivilforsvaret, forteller Tonje Limstrand. Selv om hun denne gangen ble valgt til å være markør, har hun vært med på skarpe oppdrag i løpet av året hun har vært med.

- To leteasjoner og en brann. Jeg var med og lette etter en mann som var savnet på Bugøynes, og så var jeg på brannen hos Ivar Øverli i Pasvik. Da jeg kom fram dit var det ikke noe for meg å gjøre, men jeg rykket nå ut i full fart, ler hun.

Hun forteller at hun har vært på sivilforsvarets skole på Stavrum ved Gjøvik etter at hun ble innkalt. Hun visste litt om Sivilforsvaret for hun hadde snakket litt med Herman Bjørhusdal, som var sivilforsvarsadjutant tidligere.

- Det er mange jenter med nå, flere kvinner enn menn, tror jeg. Det kommer av at alle blir innkalt som ikke er i det militære systemet. Jeg synes det er både viktig og interessant, man lærer mye og får være med på ting som er litt annerledes, forteller hun.

Ned fra fjellet

Det spraker i radioen. Beskjed kommer om at «Kari Marie» skal bæres ned med båre og fraktes til Kirkenes med redningsskøyta Gjert Wilhelmsen, som har tatt turen fra Båtsfjord for å være med på øvelsen. En hel gjeng med bærere får festet pasienten på båra og møysommelig buksert henne ned på kryss og tvers gjennom ur og kratt. Når de kommer ned drar redningsskøyta uten henne, de hadde fått melding om at en skadd pasient var funnet på Skogerøya, og derfra kan man ikke kjøre bil. Da ble det biltransport til byen, og Tonje slapp å spekulere på hvordan de skulle få båra med henne på ut i gummibåt og så heist ombord i redningsskøyta.

Nødnettet

- Alle ble funnet, og vi har lært veldig mye av denne øvelsen, forteller Frank Gerl etterpå. Han sier at alle etatene som var med, Sivilforsvaret, politiet, Norske redningshunder og Redningsselskapet med redningsskøyta, var veldig fornøyd med å få øve. Alt gikk imidlertid ikke på skinner.

- Vi skal gå gjennom alt som skjedde og ta en ordentlig evaluering, og det at vi finner ting som må gjøres bedre er jo helt utmerket, det er jo derfor vi har slike øvelser, sier Gerl.

Dette var den første store øvelsen der flere etater var involvert og der man brukte nødnettet til kommunikasjon. Gerl er veldig fornøyd med nødnettet, men øvelsen avdekket noen svakheter som det må øves mer på.

- Ellers er vi kjempefornøyd med at redningsskøyta tok seg tid og råd til å være her, det var flott. Og fire ekvipasjer fra Norske redningshunder, det var også helt unikt. Hundene er de beste som finnes på søk, sier han.

Rekruttering

Gerl forteller også at grunnen til at det er mange kvinner med i Sivilforsvaret nå handler om at kvinner blir innkalt til verneplikt.

- Forsvaret tar den andelen de trenger. De som blir igjen, og som ikke har jobb innen annen beredskap, de kan bli innkalt til verneplikt i Sivilforsvaret, sier han.

- Øst-Finnmark Sivilforsvarsdistrikt, som er de ti østlige kommunene, skal nå sette opp et antall avdelinger med til sammen 387 tjenestepliktige. Vi har i dag 217, sier Terje Meyer, distriktssjef i Sivilforsvaret.

Under flyktningestrømmen i fjor og i vinter ble det hentet et stort antall mannskaper fra resten av landet til Vestleiren. Totalt var 245 personer i innsats nesten 9 000 timer. Hvis noe lignende skulle skje igjen, ønsker regjeringen at det skal være flere mannskaper til stede i regionen.

- Så vi har behov for å øke rekrutteringen betraktelig, sier Meyer.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no