19. okt
BLOMSTERNEDLEGGELSE: Fylkesordfører Runar Sjåstad og fylkesmann Gunnar Kjønnøy legger ned blomster på partisanmonumentet i Kiberg onsdag. (Foto: Trond Magne Henriksen, Finnmark fylkeskommune).
 
Sjåstad hedret partisanene
Fylkesordfører Runar Sjåstad la onsdag ned blomster ved partisanmonumentet i Kiberg.

Publisert: 06.mai.2015 15:47
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

I sin tale takket fylkesordføreren den russiske delegasjonen og de frammøtte for de som ga sine liv på norsk og russisk side under frigjøringen av Finnmark i 1944/45.

Russisk besøk

Denne uka markeres 70-årsjubileet for frigjøringen av Norge og på russisk side seieren i den store fedrelandskrigen. En delegasjon fra Murmansk-regionen besøker Øst-Finnmark i noen dager og onsdag gikk turen til Kiberg. Delegasjonen ledes av Igor K. Chernyshenko, som er medlem av føderasjonsrådet i Russland.

Fylkesordfører Runar Sjåstad sa i sin tale at det er mange historier fra Finnmark som ennå ikke er kommet fram. Han siterte også kong Haralds tale ved partisanbautaen i Kiberg i 1992.

- Det som i dag teoretisk nok kan kalles historiens ironi, har vært en tung daglig bør for mange familier i Finnmark i etterkrigstiden. Det kalde forholdet mellom øst og vest fikk større personlige konsekvenser her i fylket enn i andre deler av landet, sa Sjåstad.

Glem aldri

Fylkesordføreren sa også at denne markeringen også er en påminnelse om at vi aldri må glemme og aldri bli likegyldige.

På programmet sto også en kort vandring til det stedet ved veien der det antas at partisanen Håkon Øien er gravlagt. Her la russerne ned et lite minnesmerke. Ifølge historiske kilder ble Øiens lik kastet så å si i veigrøfta av tyskerne.

Etterpå inviterte russerne til soldat-lunsj på Kiberg grendehus. Her ble det servert grøt, agurk, fisk og brød, i tillegg til vann og vodka. Det var praksis at russiske soldater under den andre verdenskrigen fikk en rasjon på hundre gram vodka daglig.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no