16. okt
SJEKKER: Siv Grethe Aarnes sjekker DNA fra en hårprøve. (Begge foto: Martin Gramnæs).
 
Sjekk bjørneprøven din på nettet
192 skitt- og hårprøver fra det som mest sannsylig er bjørn ble samlet inn i fjor. Lurer du på din prøve, kan du sjekke denne på nettet.

Publisert: 01.mar.2015 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:48

Hvert år oppfordrer Statens Naturoppsyn folk til å samle inn spor fra bjørner i Sør-Varanger. 1. april presenteres resultatene fra fjorårets funn.

Sjekk selv

For å gjøre det litt mer interessant for folk å samle inn prøver, går det an å gå inn på nettet for å få mer informasjon om akkurat den prøven du fant.

- Jeg tror ikke så mange vet om akkurat det. Går du inn på rovbasen.no, kan du søke på fylker og kommuner, slik at prøvene kommer opp på et kart. Der står det blant annet hvilket kjønn og individ prøven stammer fra, forteller Siv Grete Aarnes ved Bioforsk Svanhovd.

Noen færre

I alt fikk laboratoriet på Svanhovd inn 963 forskjellige prøver fra brunbjørn i fjor. Det er de som analyserer alle prøvene på landsbasis. Prøveantallet er noe lavere enn året før, da det kom inn over 1 200. Aarnes har ikke noe sikkert svar på hvorfor det har kommet inn færre denne sesongen, men peker på at det kan legges bedre til rette for dem som vil levere inn prøver.

- Jeg vet at det i Troms finnes kasser man kan legge prøvene i, slik at man kan få levert dem med en gang. Det senker kanskje terskelen noe. Etter at disse kom opp, så gikk antallet prøver også opp, forteller hun.

Infomøte

Når prøveresultatene er klare, skal Bioforsk, i samarbeid med SNO ha et informasjonsmøte om resultatene fra fjorårets innsamling av bjørneprøver.

- Vi hadde det i fjor høst, og det var veldig populært. Nå skal vi ha det i april, mens fjorårsresultatet er ferskt. Der får man presentert resultater fra Sør-Varanger i form av kart og feltdata fra SNO, og folk kan få vite mer om det å samle prøver, avslutter hun. Blant prøver som viser seg å stamme fra bjørn, trekkes det også ut gavekort i regi av Fylkesmannen. I fjor ble fem stykker fra Finnmark trukket ut, og disse fikk et gavekort på 2 000 kroner hver.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no