12. des
SJEKK: Det er gratis å sjekke føflekker på sykehuset 6. mai. Påmelding skjer via Kreftforeningens nettsider eller telefon. (Arkivfoto: Håvard S. Mækelæ).
 
Sjekk føflekkene
På Kirkenes sykehus kan du få sjekket føflekkene gratis 6. mai.

Publisert: 16.apr.2015 06:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:49

Norge ligger i toppen på forekomst og dødelighet av føflekkreft. 6. mai gjennomføres Nasjonal hudsjekkdag der folk kan komme til time hele dagen.

Viktig

- Dette er et viktig og godt tilbud, men vi trenger litt blest om det. Da vi arrangerte i fjor, var det nesten ingen som kom, forteller sykepleier Tove Norheim på hudpleieklinikken ved Kirkenes sykehus. Hun forteller videre at 1 500 personer på landsbasis fikk sjekket sine føflekker i fjor.

- Da ble det avdekket åtte tilfeller av malignt melanom som er den mest alvorlige formen for hudkreft, sier hun.

- Det positive er at hudkreft er en kreftform vi vet hvordan vi kan forebygge, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen til foreningens nettside.

Oppmerksom

- Det er avgjørende å vite hvilke faresignaler man kan se etter selv, slik at man kommer seg til lege før kreften har spredt seg, sier overlege og koordinator for Hudsjekkdagen Ingrid Roscher til Kreftforeningen.no. Særlig menn over 50 år kommer ofte for sent til legen, og det kan få fatale konsekvenser, fortsetter hun. Ifølge nettstedet bør man være oppmerksom på føflekker som vokser eller endrer form og farge, - da spesielt til svart. I tillegg må man passe på føflekker som blør eller danner sår som ikke vil gro. Hudsjekkdagen skjer i forbindelse med Euromelanoma, en europeisk aksjon hvor over 30 land er med. Formålet med aksjonen er å få oppmerksomhet om hvordan hudkreft kan forebygges og oppdages tidlig.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no