19. okt
GJESTER: Et sangsvanepar har holdt til på Tredjevann i lang tid i høst. Det er et sjeldent syn i disse vannene. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Sjeldne gjester på Tredjevann
- Det er ikke sjelden at sangsvaner fremdeles er her, men at de holder til på Tredjevann er litt mer uvanlig, sier Bjørn Frantzen i Bioforsk Svanhovd.

Publisert: 17.okt.2013 16:11
Oppdatert: 23.okt.2017 11:26

Han tok mer enn gjerne turen til byen for å se etter svanene, og spesielt for å se om de hadde unger, slik flere som har tatt kontakt med avisa har trodd.

Ikke unger

Torsdag morgen var svanene ikke på Tredjevann lenger. Kanskje har de begynt på turen sørover. Det hadde lagt seg is i bukta der Portvinsbekken renner ut, og det var her svaneparet hadde holdt til.

SVA har fått flere henvendelser fra publikum, samtidig som vi også har holdt et øye med de to sangsvanene. Og det store spørsmålet har vært: Har de holdt igjen fordi de hadde unger som ikke var store nok?

- Det kan skje, men selv om jeg ikke har sett det selv, vil jeg holde en knapp på at de ikke hadde unger. Ut fra at de har blitt observert alene, og at de har fløyet turer og kommet tilbake igjen, som også har blitt sett. Det gjør ikke svaner hvis de har unger, sier Frantzen.

Aggressive

Han forteller at svaner forsvarer ungene sine med nebb og klør, og at de er både store, sterke og aggressive når de har unger.

- De kan slå med vingen, rene karateslaget, og knekke underarmen på et menneske. Og de har dratt både hund og rev ned i vannet og druknet dem for å forsvare ungene. Så det er nærmest utenkelig at de skulle fløyet seg en tur og latt ungene bli igjen. Jeg tror at det folk har sett som de har trodd var unger, var små ender, sier Frantzen.

Han forteller at både krikkand og brunnakke er små gressender som gjerne holder seg i nærheten av svaner.

- De kan ikke dykke noe særlig, men når svanene roter opp store planter fra bunnen følger det med masse som endene liker å spise. Så de flokker seg rundt svanene for å dra nytte av maten, forteller Bjørn Frantzen.

Blir lenge

- Sangsvaner er ikke særlig utsatt for å fryse inne, de kan vente med å fly sørover så lenge de har en åpen råk. Slektningen, knoppsvanen, er derimot mer utsatt for dette, og så må folk til med redningsaksjoner. Når det gjelder teorien om at de hadde små unger, så har det jo hendt at det første kullet har blitt ødelagt av en eller annen grunn, og så forsøker de å få et nytt. Men eggene skal ruges på i en måned, og så tar det to måneder før ungene er flyvedyktige. Før de har rukket å komme så langt er det ikke mer tid igjen. Når sånt skjer, kan svanene bli uvanlig lenge uten å reise sørover, sier Frantzen.

Men det er ikke uvanlig at svanene er i Sør-Varanger i midten av oktober.

- Akkurat nå er det 25 svaner på Skrøytnes og fem av dem er unger av året, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no