23. okt
MISTENKT: - Vi bruker ikke dop, sier Aleksander Olsen og Martin Layug. Foreldrene til Aleksander, Mona Elisabeth og Oddbjørn Olsen, er sjokkert over mistenkeliggjøringen etter at guttene fortalte om sin trening i SVA i forrige uke.
 
Sjokkert over doprykter
– Vi har fått slengt alle mulige slags beskyldinger etter oss, både fra elever og voksne, men vi bruker ikke dop, sier Aleksander Olsen og Martin Layug. Foreldrene er sjokkert over rykteflommen etter avisoppslaget.

Publisert: 28.feb.2014 13:39
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

Forrige uke skrev Sør-Varanger Avis (papiravisa) om at politi og helsevesen var urolige for at unge som driver med kroppsbygging bruker kosttilskudd i form av pulvershaker og proteinbarer. De mener veien til anabole steroider er kortere når man først har begynt med kosttilskudd. Aleksander Olsen, Martin Layug og Joakim Aule Malin stod fram og fortalte om hvordan de trente. De sa de ikke bruker ulovlige midler. Men i diskusjonen som fulgte etter avisoppslaget føler de seg mistenkeliggjort.

Slengbemerkninger

– Det som fikk meg til å reagere var da Aleksander fortalte at til og med en av lærerne hadde kommet med hentydninger om dop, sier Mona Elisabeth Olsen.
– En lærer sa at veien til dop er kort, hvis vi da ikke allerede hadde prøvd, sier Aleksander Olsen.
– Vi har fått mange slengbemerkninger på skolen, om hva som egentlig er i shaken og hva vi tar, sier Martin Layug.
– Men vi bruker ikke dop. Det er kjipt å bli lenket til dop både av elever og voksne, sier Aleksander.
De to 15-åringene synes de må stå fram i avisa en gang til og presisere at de ikke bruker dop. Joakim Aule Malin kunne ikke være med, men moren hans, Mona Aule Malin, skriver i en tekstmelding: «Vi ønsker også at ikke Joakim skal framstilles på feil måte. Joakim er i mot doping, men ønsker ikke å rakke ned på de som velger å dope seg. Kostholdet til Joakim er sunnere enn på mange år. Får i seg alle vitaminer og dagsbehov for mat. Holder seg unna sukker og annen usunn mat. Kan dette kalles usunt?»

(Saken fortsetter under bildet)

– Mange fordommer

– Enten var skillet mellom de som doper seg og ungene våre uklart framstilt av avisa, eller så leser folk avisa dårlig. Kanskje det er en blanding. Det som i alle fall er sikkert er at det er lite kunnskap og mange fordommer mot unge som trener mye, sier Oddbjørn Olsen.
Også på Facebook har debatten gått, og foreldrene til Aleksander Olsen synes det går for langt når det de kaller voksne forståesegpåere begynner å debattere på nett med de unge om ting de ikke har greie på.
– Et eksempel var en som mente at de heller burde trene grunnleggende kjernemuskulatur enn å pumpe jern. Aleksander drev lenge med bryting og nå spiller han i tillegg fotball. Han vet og kan mye om trening, sier Mona Elisabeth Olsen.
Guttene er 15 år og måtte ha signatur hjemmefra før de fikk lov å gå på trimmen. De forteller at de der fikk kurs i riktig bruk av utstyret, ble fortalt om kosthold og faren ved doping.

– Tror det finnes

– Det vi har sett er at guttene har blitt sunnere og mer opplagte. De får bedre konsentrasjon, kommer seg opp om morgenen, spiser sunn frokost, går på skolen og får bedre resultater på skolen. Vi heier på dem og synes det er bra, og vi følger med på hva de får i seg. De er sunne og friske ungdommer, og det er veldig urettferdig at de skal mistenkeliggjort, sier Mona Elisabeth Olsen.
– Hvis vi hadde brukt dop, hadde vi vel ikke stått frem i avisa, sier Aleksander Olsen.
Han legger til at han tror det finnes et dopmiljø, men hvor stort det er, vet han ikke.
– En gang har jeg sett noe som kanskje kunne ha med dop å gjøre. Hvis det finnes et miljø her, tror jeg det er veldig lite. Vi er en kjerne på fire-fem ungdommer som trener mest, men flere har kommet til. Kanskje vi er ti stykker tilsammen. Vi bruker ikke dop, men hva andre gjør får være opp til dem, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no