8. des
Avgått fiskeriminister Per Sanberg overleverte nøkkelen til Tom Harald Nesvik fredag. Begge er yndlinger hos de store aktørene i næringen de skal styre.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 
Sjømatnæringa ser fram til å samarbeide med den nye fiskeriministeren
Fiskarlaget, Sjømatbedriftene og Fiskebåt er positive til at Harald Tom Nesvik blir Norges nye fiskeriminister. Samtidig takker de forgjengeren for samarbeidet.

Publisert: 14.aug.2018 00:41
Oppdatert: 14.aug.2018 00:41

– La meg aller først få lov til å takke Per Sandberg for godt samarbeid. Han har vært en tydelig og synlig statsråd som har evnet å sette sjømatpolitikken på dagsorden, sier administrerende direktør Robert Eriksson i Sjømatbedriftene i en pressemelding kort tid etter at Sandberg trakk seg som fiskeriminister mandag.

Også Fiskebåt roser den avgåtte fiskeriministeren.

– Sandberg har vært en engasjert, uredd og kunnskapsrik fiskeriminister. Men slik saken rundt Iran-turen utviklet seg, var det ikke lenger mulig for Sandberg å fortsette som statsråd, sier styreleder Jonny Berfjord.

Fra sine egne

I likhet med Eriksson ser han fram til å samarbeide med Sandbergs etterfølger og partifelle i Frp, Tom Harald Nesvik. Det er en mann fiskeri- og sjømatnæringen kjenner godt fra tidligere.

– I tillegg til at han har solid politisk erfaring fra Stortinget, har Nesvik vært flittig til å delta i møter med fiskerinæringa. Han har derfor alle forutsetninger til å bli en god fiskeriminister for hele landet, sier Berfjord.

Fiskarlaget takker også Sandberg innsatsen, og legger til at de ser fram til å samarbeide med Nesvik.

– Nesvik har over lang tid hatt god kontakt med næringen. Mange av oss har lagt merke til at han i en årrekke har deltatt aktivt i næringens ulike fora og synliggjort at han ser viktigheten av nær og god kontakt med organisasjonene og den norske sjømatnæringen, sier leder Kjell Ingebrigtsen.

- Lært mye av deg

Det var latter og god stemning da avtroppende fiskeriminister Per Sandberg ga nøkler og blomster til påtroppende statsråd Harald Tom Nesvik.

– Du er min beste venn, det vet du ikke sant, sa Sandberg før han ga Nesviken lang klem.

– Jeg har lært masse av deg gjennom årene. Du har vært en av de absolutt beste fiskeriministere dette landet har hatt, sa Nesvik til Sandberg.

Saken ikke over

Statsminister Erna Solberg (H) har ikke klart å berolige Stortinget. Per Sandbergs (Frp) avgang var uunngåelig, men Stortinget har flere ubesvarte spørsmål.

Sandberg er etter eget utsagn ikke ferdig i offentligheten, selv om han mandag gikk av både som fiskeriminister og som nestleder i Fremskrittspartiet etter massiv kritikk og flere sikkerhetsbrudd.

Heller ikke opposisjonen på Stortinget slipper Sandberg-saken. Ap, SV, KrF, MDG og Rødt sitter alle med ubesvarte spørsmål etter at statsministeren har svart på brev fra Stortinget og på spørsmål fra journalistene i statsministerboligen mandag.

– Uheldig og kaotisk

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener saken føyer seg inn i et mønster der det tas for lett på krav til sikkerhet og beredskap.

– Det som har utspilt seg, blant annet av manglende etterlevelse av sikkerhetsbestemmelser og de interne motsetningene mellom en statsråd og en statssekretær (Sandberg og hans fraseparerte kone Line Miriam Sandberg, red.anm.), etterlater et inntrykk av ganske kaotiske tilstander, oppsummerte Støre etter Solbergs pressekonferanse mandag ettermiddag.

Ap vurderer om Sandberg-saken bør bli en sak for kontroll- og konstitusjonskomiteen. Støre sier det kan bli aktuelt å stille nye spørsmål.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no