9. des
STREIKEVAKTER: Stemningen var god blant de streikende på Kirkenes sykehus onsdag morgen, ifølge streikeleder Andreas Ertesvåg. Bak står Harald Sunde, Larus Bjarnason, Torstein Ibrekk og Tina Uglebakken. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Sju i streik på Kirkenes sykehus
Så langt skal det ikke få store konsekvenser for pasientene. I Kirkenes er rehabiliteringsavdelingen påvirket.

Publisert: 07.sep.2016 10:47
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

194 sykehusansatte over hele landet ble tatt ut i streik av organisasjonen Akademikerne onsdag morgen. Sju av dem er på Kirkenes sykehus, fordelt på leger, administrasjon og arbeidet med det nye sykehuset.

Andreas Ertesvåg er streikeleder i Kirkenes. Han forteller at streikeuttaket har tatt hensyn til å ikke ramme akutten, barneavdelingen, kreftbehandling eller psykiatri.

- Vi skal ramme arbeidsgiveren mest mulig, og pasientene minst mulig, sier han.

Med det skal organisasjonen også unngå tvungen lønnsnemnd, som staten kan tvinge frem om en streik skaper fare for liv og helse.

Rehabilitering

I Kirkenes er to leger tatt ut i streik. Dette er leger som jobber på rehabiliteringsavdelingen, ifølge kommunikasjonssjef Ivar Greiner ved Finnmarkssykehuset.

- Pasientene på rehabiliteringsavdelingen får behandling av leger. De er ivaretatt, men uten disse to følges de ikke opp på samme måte, og de kan vente litt lengre liggetid på avdelingen, sier Greiner.

Ellers er sykehuset knapt berørt av streikeuttaket, ifølge kommunikasjonssjefen.

Sykehusbygging

Streikeleder Ertesvåg er prosjektleder for organisasjonsutvikling ved nye Kirkenes sykehus. Men sykehusbyggingen er heller ikke særlig påvirket at hans bortfall akkurat nå, ifølge Greiner.

- Det er så mye folk i sving der, at det fremdeles fortsetter for fullt, sier han.

Så langt har ikke organisasjonen Akademikerne varslet større streikeuttak i Kirkenes. Om streiken fremdeles er i gang på fredag, vil 119 medlemmer til tas ut på landsbasis, altså totalt 313 medlemmer. De tas da ut på Akershus universitetssykehus, Vestre Viken, Sykehuset i Vestfold og St. Olavs Hospital.

Fra før av er Oslo universitetssykehus, Sykehuset Østfold, Helse Bergen og Helse Stavanger tatt ut i tillegg til Finnmarkssykehuset.

Arbeidstidsordninger

Streiken startet etter at meklingen brøt sammen mellom arbeidstakerforeningen Akademikerne og arbeidsgiverforeningen Spekter natt til onsdag.

Akademikerne streiker på grunn av arbeidstidsordningene. De mener Spekters forslag om individuelle arbeidstidsordninger skaper høyere arbeidsbelastning og svekket pasientsikkerhet takket være slitent helsepersonell. De mener det kan føre til 60 timers arbeidsuke i tre fjerdedeler av året i verste fall.

Spekter argumenterer med at arbeidsvernet for legene vil være det samme med de foreslåtte ordningene, og mener at Akademikernes krav ville gjort det svært vanskelig å planlegge tilbudet på sykehusene i tråd med nye pasientrettigheter.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no