22. nov
TIL ARBEID: Eilif Johansen, Fritz Danielsen og Thormod Hoel gyver løs på arbeidet. Og humøret er det ingenting å se på. (Alle foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
«Ska vi hjæm nu?! Du kan ikke re opp til oss i vedsjåen da?»
Det måkes sne, ryddes kvist, snekres, pusses lyttes og skravles når «Inn på tunet» er på Nordmo.

Publisert: 08.des.2016 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Pårørende til demente stopper SVA på gata og flommer over av spørsmål.

- Hva er det kommunen tenker på? Å legge ned Inn på tunet på Nordmo! Forstår de ikke hvor bra det er å være der? Har ikke politikerne sjøl hatt demente i familien? Vet de ikke hvor fort det går nedover når en kommer på institusjon? At det er avlastning pårørende sårt trenger? At det koster mye mer penger med en plass på institusjon enn å ha et tilbud sånn at folk holder seg i vigør!?

Helse- og omsorgstjenesten i Sør-Varanger kommune har via Utsikten Dagsenter hatt et «Inn på tunet-tilbud» på Nordmo Gård siden 2012. Da SVA er på besøk på gården, en dag med 25 minusgrader og med god rødming i horisonten på den andre siden av elva, er det snørydning på gang.

Plattingen holdes plettfri for snø.

Ut av byen

- Åh. Du skulle vært her om sommeren. Da er det paradis her, smiler Fritz Danielsen og legger humrende til at det er da kjekke folk på Nordmo Gård vinterstid også.

Fritz har vært på Nordmo tre dager i uka siden 2012.

- Jeg trives veldig godt, forteller han.

- Det hadde blitt tungt. Veldig tungt.

Fritz rister på hodet.

- Hva skal en fylle dagene med? Det er jo bare tv-kassa det, og så spasere en tur i byen og kanskje få en prat med en kjenning.

Jeg syns vi burde fått kommet hit flere dager i uka. Det er godt å komme seg ut av byen.

Rådmannen har foreslått å kutte de fire Inn på tunet-plassene på Nordmo. Arbeiderpartiet, som har flertallet i kommunestyret, har foreslått å beholde tilbudet i 2017 og så legge det ned fra 2018. I stedet er det en tanke å bruke mer penger på Utsikten Dagsenter.

- Nei, det jeg syns kan ikke skrives ned. Det kan ikke stå sånt i avisa må du skjønne. Det hadde blitt så inn i h... stusselig, for å si det sånn. Men politikerne har jo litt å stri med de også. De skal jo multiplisere og styre og få regnestykket til å gå opp.

Inn tidlig

Vanligvis har Inn på tunet på Nordmo hatt fire brukere, men på grunn av usikkerheten rundt fremtiden er det valgt å ikke ta inn flere brukere. Først må det komme en politisk avgjørelse, og det skjer på kommunestyrets budsjettmøte i neste uke.

Thormod Hoel forklarer at dagtilbudet på Nordmo er for folk med demens eller kognitiv svikt.

- Det gjelder bare at de kommer hit tidlig nok, at de kommer før sykdommen er gått for langt, forklarer han og viser frem bilder fra tilbudets historie.

Her er mange aktiviteter og fine eksempler. En tidligere fluefisker livner til når han får fluestanga i hånda og kan hente frem gamle ferdigheter. Og om ikke koordineringen lenger strekker til for å binde fluer, så kan det være at hendene fremdeles husker hvordan en lager knuter.

- Det handler om å være til nytte og ikke til byrde. Det bygger selvtillit, forklarer Thormod Hoel.

Sorte hull

Dagen starter med frokost kvart på ti. Så er det jobbing frem til tolv og da er det kaffepause. Den tidligere snekkeren Eilif Johansen har tålmodig tråkket rundt på plattingen og ryddet sne. Nå syns han det er kaldt på beina. Anne Lise Hoel tar av han ull-lestene og masserer kulda bort fra føttene. Så kommer varm kaffe i koppen, og et wienerbrød å bite i.

- Jeg vil gjerne rette opp en stor misforståelse, sier Thormod Hoel.

- Det virker som om både politikere og administrasjon har sorte hull i den her saken. For det er ikke Nordmo Gård som driver Inn på tunet, tilbudet ligger under Utsikten Dagsenter. Og vi har et fantastisk samarbeid med helse- og omsorgsetaten.

Brukergruppene er forskjellige. Inn på tunet gir tilbud til de som ikke fungerer i vanlige tilbud, eller har behov for det praktiske og for utelivet, forklarer han.

Det de har vært vant til fra tidligere i livet. Å fiske i elva, både vinter og sommer. Snekre. Rydde kvist. Holde seg i aktivitet.

- På varaordføreren virket det som om det viktigste er å få bort private aktører, men vi er jo en del av det kommunale tilbudet, understreker Thormod Hoel.

Investert

- Forøvrig har kommunestyret tidligere sagt at Inn på tunet skal drives frem til 2020, og vi har investert med det for øyet, påpeker Hoel og legger til at det var kommunen selv som tok initiativ til Inn på tunet-prosjektet. Flere aktører har nå investert i infrastruktur og sertifisert seg.

Hoel legger til at han forstår at kommunen vil at at alle tilbud skal være så rimelige som mulig. Det foreslåtte kuttet fra rådmannen var 900.000 kroner. Ap foreslo i formannskapet i stedet bruke pengene på Utsikten Dagsenter.

- Ingen må si at det her ikke er god økonomi, poengterer Thormod.

- En institusjonsplass koster 1,2 millioner kroner. For fire brukere er det 4,8 millioner kroner. Det er den økonomiske siden av saken. En må tenke konsekvenser og tenke alternativ. For politikerne er dette et korthus som fort raser, for i neste omgang blir utgiftene mye, mye høyere. Den andre siden av saken er at det ville være en tragedie for brukerne om de mister tilbudet. Ved å aktivisere kroppen og hjernen kan en utsette behovet for institusjon med tre til fem år. Da kan de bo hjemme lengst mulig, og om en utsetter behovet for institusjonsplass med tre til fem år så sparer en jo noen millioner. Om en passiviseres går kurven ganske brått nedover. Det er jo også kvalitet og verdighet det handler om, at folk får tilbake for slitet de har lagt ned gjennom livet. Men, men. Det er jo partiene som bestemmer, selv om jeg tror det skriker litt i hjertet til enkelte.

- For ikke å snakke om pasientene. Vi trives godt her, innskyter Fritz Danielsen.

De to smiler begge godt når Thormod trekker frem historien: Som ho sa, ho som var her tidligere:

- Skal vi hjæm nu?! Kan du ikke re opp til oss i vedsjåen da?

Mat fra barndommen

I praten rundt bordet er det mye terapi. Det kan være å se på bilder som får frem minner og egne historier, eller å spille yatzy sammen. Samtidig planlegges aktivitene slik at brukerne får et eieforhold til arbeidsoppgavene.

- Nå er det såpass kaldt ute at vi bruker resten av dagen i snekkerverkstedet.

Der kommer Eilif seg raskt i aktivitet med å pusse et skaft glatt og fint. Fritz syns det er deilig å sette seg ned og ta seg en røyk.

Og snart er det middag.

- Klokka ett går jeg og lager middag, forteller Anne Lise Hoel.

- Og klokka to spiser vi, forklarer Fritz og håper det vanker pølser i brunsaus.

For i menyen er det også terapi ved at det velges mat som en kan minnes.

- Sånn mat som jeg selv fikk i barndommen, forteller Thormod

- Mandag, tirsdag og torsdag, svarer Fritz kjapt.

- Ja, når en går og gleder seg til noe, så sitter det fast, da husker en.

- Jeg er glad for hver dag jeg får være her oppe.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no