19. okt
(Illustrasjonsfoto: Martin Gramnæs)
 
Skal du oppover Grense Jakobselv i fiskestarten, må du ta med truger
Men nedover går det greit. Startskuddet går natt til torsdag, og vi har snakket med elveforpakteren.

Publisert: 31.mai.2017 10:59
Oppdatert: 23.okt.2017 11:20

Trond Marthinussen har ansvaret for Grense Jakobselv i elveforpakteren Sør-Varanger jeger- og fiskerforening.

Ved midnatt natt til 1. juni begynner fiskesesongen i akkurat den elva, men det er ikke akkurat sommerlige forhold der i skrivende stund. Marthinussen forteller om bra mengder med snø langs elva - og en blokkert vei som fører oppover.

- Nedover dalen er det ikke noe problem, men veien som går fra Bjørnstad til øvre steinholla er ikke kjørbar. Den veien er det ingen som brøyter, så den må tine av seg selv. Skal man oppover der, må man nok ty til truger eller ski, sier han.

Nå er det ikke helt ukjent med slike forhold langs grense-elva.

- Slike forhold var det nok mer av på 80- og 90-tallet, og det har vært kalde dager før på 2000-tallet. I 2004 snødde det jo sånn på åpninga at vi ikke så over til de russiske vaktpostene, minnes Marthinussen.

Rolig elv

Ellers er forholdene greie ved Grense Jakobselv i skrivende stund. Våren har holdt seg kjølig, og det har skapt rolige forhold i elva.

- Det blir ikke flom med disse temperaturene. Hadde det vært varme, hadde jo elva steget, men det har ikke skjedd. Og det ser ikke ut til å skje i den nærmeste tiden, sier Marthinussen.

Ganske riktig: Yr melder om kjølig vær helt til onsdag og torsdag neste uke. Vi må helt til enden av langtidsvarselet før vi får tosifrede varmegrader, med hele 12 grader 8. juni - og selv det er usikkert.

Kommer likevel

Snø og kulde hindrer imidlertid ikke Trond Marthinussen fra å ta frem fiskestanga.

- Det er ikke mye folk som fisker på denne tida. Jeg går glipp av åpninga for første gang på flere år, men det er på grunn av andre ting enn været. Jeg regner med å komme meg ut til helga, sier han.

Sør-Varanger jeger- og fiskerforening har med Karpelva, Munkelva og Klokkerelva i tillegg til Grense Jakobselv. På Karpelva, Munkelva og Klokkerelva begynner fiskesesongen først 15. juni i år.

Rolf Kollstrøm, leder i fiskeutvalget i foreninga, har ikke hørt om spesielle forhold i noen av de elvene.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no