22. nov
PROFIL: Lene Stavå er fortsatt fotograf, men er i tillegg blitt grafisk designer og tilbyr pakkeløsninger for bedrifter som vil ha en bedre profil utad. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Skal få bedriftene på nett
Fotograf Lene Stavå har utvidet til Stavå foto og design og vil både fotografere og lage bedriftsprofiler. - Det var tungt å bare ha ett bein å stå på, sier hun.

Publisert: 28.sep.2015 12:27
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

Stavå startet med sin egen bedrift som fotograf i 2003. Siden har hun merket at markedet har svingt. Da «alle» ble fotografer med mobilkameraer og rimelige digitalkameraer ble det vanskelig å være profesjonell fotograf, og leve av det.

- Timelønna som fotograf er veldig lav. Jobbe i helger og til alle døgnets tider og timevis med etterarbeid er ikke akkurat lukrativt. Foto og design er derimot en kombinasjon jeg har tro på, sier hun.

Flere bein

- Jeg flyttet ut av studioet i gågata og jobbet som fotolærer på folkehøyskolen et par år, og så tok jeg to års utdannelse innenfor grafisk. Dette for å få flere bein å stå på, for å kunne tilby komplette pakker for bedrifter. Der jeg før bare leverte fotografering og overlot til andre å ta seg av profilering av bedriften, kan jeg nå gjøre alt selv, forteller hun.

I praksis betyr det å fotografere bedrifter og produkter, lage logoer og profiler, designe sider på sosiale medier, utarbeide strategier eller lage enkle nettsider.

Ha en plan

- Mange bedrifter har en side på for eksempel Facebook, men de har ikke en helhetlig tanke bak designet, eller de utnytter ikke siden slik de kan, de oppdaterer ujevnt eller aldri, eller de bare pøser ut masse spam. Jeg jobbet en periode hos en bedrift i Firenze som spesialiserte seg på profilering av bedrifter på sosiale medier, og det var utrolig lærerikt. Dette har jeg tatt med meg i min bedrift, sier Stavå. Hun legger til at hun allerede har gjort slike jobber for lokale bedrifter. Det var med midler fra Ryk&Reis-prosjektet til Innovasjon Norge og Leonardo Da Vinci-programmet til EU at hun fikk reise til Italia.

Fotograf også

Hun har ikke sitt eget studio lenger, men har ikke sluttet å fotografere slik hun gjorde før.

- Jeg tar fremdeles bilder av folk. I sommer gjorde jeg mange brylluper, og jeg fotograferer i forbindelse med konfirmasjon, dåp, babyer, familier og alle mulige slags andre anledninger folk ønsker. Jeg har fremdeles studioutstyret, og tar det med hjem til folk eller tar bilder ute, forteller hun.

Hele verden

- Jeg er ikke så stedsbundet som jeg var før. Jeg kan jobbe over hele verden med base i Kirkenes, og jeg har allerede mange kontakter i USA og Italia som jeg prøver å bygge videre på. Jobbet også tre måneder i Minnesota under utdannelsen og har vært mange ganger i New York de siste årene. Men den store framtidsdrømmen er å bruke min kompetanse til å jobbe med veldedighet, sier Lene Stavå.

Hun forteller om en fotograf i Oslo som bruker deler av inntekten til å finansiere en skole i Afrika og sier hun har lyst til å gjøre noe lignende selv.

- Jeg har veldig lyst å gjøre noe slikt, være med og hjelpe noen som trenger det, få en dypere mening med jobben. Jeg håper jeg får det til en gang, men først må jeg ha noe i bunnen å leve av, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no