12. des
 
Skal jeg eller skal jeg ikke starte eget firma?
Etablererkurs kan gi svar på hvordan best etablere seg med egen bedrift.

Publisert: 09.jun.2016 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:05

Onsdag i neste uke blir det mulighet for å få svar på de mange spørsmål som kanskje til slutt ender opp med at en bestemmer seg for å satse på egen bedrift - eller begrave idéen.

- Vi vil gjerne bygge ned terskelen for å satse, sier Stig Ulvang fra Sør-Varanger kommune. Han påpeker at mange på et tidspunkt har tenkt eller sagt: «Det burde en satse på! Det hadde vært noe å starte med!» Så er spørsmålet hvordan en tar tanken videre.

Sør-Varanger kommune arrangererer etablererkurset sammen med Kirkenes Næringshage. På kurset bidrar også Innovasjon Norge og Vinn. Dessuten også de tre godkjente rådgiverne kommunen bruker når etablerere får støtte i form av veiledningstimer.

Tyvstart

Etablererkurset vil gjerne ha som effekt at Sør-Varanger får flere etablerere.

- Dette blir litt tyvstart på omstillingsprogrammet, selv om det er ikke en del av selve omstillingsplanen som behandles i kommunestyret i neste uke. Vi trenger, som resten av Finnmark og landet ellers, flere etablerere og mer innovasjon. Sør-Varanger er preget av å ha en 100 år lang tradisjon med å ha en hjørnesteinsbedrift, og en kan si at folk mer er arbeidstakere enn arbeidsskapere.

- Den beskrivelsen stemmer nok ikke. For bedriftene er nyskapend, men kanskje mye innenfor sine rammebetingelser. Det er kanskje et resultat av å ligge litt unna varestrømmen, forklarer Stig Ulvang.

Færre fallgruber

Et av målene med kurset er at folk skal få avklart om de bør gå videre med idéen sin, og i så fall på hvilken måte.

- Vi vil gjerne at folk skal tørre, ikke at det bare blir med tanken av frykt for å feile. Og også sikre at fallgrubene blir færrest mulig, at folk slipper å gjøre alle nybegynnerfeilene, poengterer Stig Ulvang og Ellen Wickstrand og understreker at alle som har en idé er velkomne.

- Og idéen trenger ikke være gryteferdig.

Etablererdagen legger opp til at det blir mulighet for en til en samtaler mellom de potensielle gründerne og ekspertene som er med på kurset. Slik at en ikke trenger å flagge egne idéer i plenum om en ikke har lyst til det.

Prioritere

Wickstrand og Ulvang forklarer at kurset er delt inn i tre.

- Vi tar for oss grunnleggende elementer som hvilken eieform en bør velge, for eksempel personlig foretak eller AS.

Dessuten om hvordan utforme forretningsmodell, forretningsplan og markedsplan. Hvilke veiledningsmuligheter og støtteordninger som fins.

- Og den tredje delen er om en passer til å starte opp for seg selv. Ikke nødvendigvis på bakgrunn av personlighetstype, men om hvor en er i livet og hvordan en ønsker å prioritere tiden sin.

Kirkenes næringshage, Innovasjon Norge Finnmark og VINN.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no