16. okt
I FULL GANG: Kristina Hamre, Matilda Mikkola, Agnete Hivand, Ellen Katrine Wollmann, Thea Regine Våga og Celine Isabell Søttar er i full gang med årets Operasjon Dagsverk. (Foto: Martin Gramnæs).
 
Skal jobbe for jenter i Etiopia og Malawi
Operasjon Dagsverk og Utviklingsfondet skal sørge for at 34 000 ungdommer får kunnskapen de trenger for å skape det livet de selv ønsker og fortjener.

Publisert: 13.okt.2014 18:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

Holdninger og forventninger til jenter her gjør det vanskelig for å ta beslutninger over egne liv, og utdanning blir en sjelden mulighet. Uten utdanning er alternativene til et liv i fattigdom få.

Lite utdanning

ODs egne tall forteller at mindre enn én tiendedel av jenter i Malawi fullfører grunnskolen, og at fire av fem etiopiske kvinner er analfabeter. Pengene fra årets aksjon skal blant annet gå til å jobbe med familier og lokalsamfunn slik at skole blir prioritert og gi støtte til skolemateriell til de fattigste for å nevne noe.

Det skal også startes ungdomsklubber hvor ungdom kan diskutere utfordringer og løsninger, gis opplæring i likestilling og rettigheter, samt bevisstgjøre lokalsamfunnet i rettigheter for å forebygge vold og overgrep.

Ta i mot ungdommen

- Pengene skal utbetales over en femårsperiode, med en utbetaling i året, forteller Kristina Hamre.

Sammen med Matilda Mikkola, Agnete Hivand, Thea Regine Våga og Celine Isabell Søttar danner hun årets komité på Kirkenes skole. Selve OD-dagen foregår 30. oktober. Før den tid arrangeres internasjonal uke, der de skal informere og motivere skolens elever til å bli med på årets dag. Dette skjer 20. oktober.

- Det er frivillig å være med, og de som ikke vil jobbe, får et eget opplegg på skolen, forteller Hamre. Oppslutningen bruker imidlertid å være bra, ifølge Ellen Katrine Wollmann, som sitter i Fylkeskomiteen og har hjulpet den nye skolekomiteen i gang. Alle har de fått sitt ansvarsområde, og selv om det er mye jobb, så går det veldig bra.

- Nå oppfordrer vi alle bedrifter til å ta i mot ungdom som vil jobbe på OD-dagen, avslutter de.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no