16. okt
SOLHEIMSKVARTALET: Rapporter som sameiet i Solheimskvartalet har hentet inn avdekker alvorlige feil og mangler. For å kontrollere avvikene har tiltakshaver Kube Eiendom nå besluttet at de skal engasjere egen branntekniske sakkyndig.
 
Skal sjekke brannsikkerheten med egen ekspert
Tiltakshaver Kube Eiendom har besluttet å arbeide frem sin egen tilstandsanalyse av brannsikkerheten i Solheimskvartalet. Derfor engasjerer de en bannteknisk ansvarlig.

Publisert: 26.mai.2017 06:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:20

Tidligere har tiltakshaver Kube Eiendom avvist sameiet i Solheimskvartalet sin anførsel om at boligblokkene innehar «en rekke alvorlige avvik», gjennom deres advokat Bjørn Jakobsen i advokatfirmaet Rekve og Pleym.

BAKGRUNN: - Alvorlige mangler for 12,1 millioner, ifølge rapport.

Avvikene sameiet viser til fremgår i rapporter utført av blant annet Rambøll og Finnmark byggrådgivning for sameiet i Solheimskvartalet.

Tar grep

Nå snur imidlertid Kube Eiendom. I et notat fra advokatfirmaet sitt til kommunen kommer det frem at Kube Eiendom engasjerer sin egen branntekniske sakkyndige.

Samtidig står det at Consto Anlegg AS vil besørge utbedring av forholdene som den sakkyndige mener ikke tilfredsstiller kravene i byggestandard TEK-97, som var den høyeste byggestandarden da byggene stod ferdige i 2007/2008.

Men det gjelder ikke branntekniske mangler som skyldes sameiets egne tiltak etter overlevering av byggene for nesten ti år siden.

SVA har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med advokat Bjørn Jakobsen på vegne av Kube Eiendom og Consto Anlegg for en kommentar, men har ikke lykkes.

Positiv

Grepet fra tiltakshaver er noe styret i Solheimskvartalet ser positivt på, ifølge deres advokat Eskild Freibu.

– Styret i Solheimskvartalet synes det er bra at selger Kube Eiendom AS og utbygger Consto Anlegg AS nå engasjerer egen brannteknisk sakkyndig og at de har sagt seg villig til å utbedre foreliggende branntekniske mangler, skriver han i en e-post til SVA.

Videre skriver han at styret nå håper at bygget settes i forskriftmessig stand slik at det igjen blir trygt å bo i Solheimskvartalet.

Kommunen avventer

Fra kommunen som bygningsmyndighet sin side vil man nå avvente den nye tilstandsanalysen som Kube Eiendom sin branntekniske sakkyndig vil levere.

Spørsmålet rundt søknaden om ferdigattest for bygget vil med andre ord ikke bli tatt stilling til før rapporten ligger på bordet.

Det kommer frem i et brev fra byggesaksbehandler Anja Hansen datert 10.mai. En ny frist er gitt for å levere eventuelle krav om utbedringer. Den er satt til 30. juni.

Kan gis ferdigattest

Ansvarlig søker Multiconsult ASA mener imidlertid at byggene kan gis ferdigattest. Det skriver de i et brev til kommunen.

– Vår vurdering er i forhold til plan-og bygningsloven. Det er også viktig å skille mellom når avvikene har oppstått. Vi søker om ferdigattest i forhold byggesaken, men ikke at bygget har vært i bruk, sier Lars-Thomas Nordskild i Multiconsult AS.

Multiconsult mener at avvikene som ble oppdaget i ettertid må behandles som ordinære reklamasjoner, skriver de i sitt brev.

Dette reagerer sameiets advokat Eskil Freibu på.

– Det er bekymringsfullt at en seriøs aktør som Multiconsult ASA mener bygget kan gis ferdigattest. med hele 21 stk konstaterte branntekniske avvik. Multiconsult besitter ansvarsretter tildelt av sentrale myndigheter. Det skal gi folk sikkerhet for at Multiconsult på et solid byggteknisk grunnlag innestår at byggene er trygge bo i, skriver Eskild Freibu i en e-post.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no