24. okt
3000 KILOMETER: Før de når fram til Norges sydligste punkt, vil de ha lagt bak seg tre hundre mil på sykkelsetet.
 
Skal sykle 3000 kilometer
Kirkenesbrødrene Thure og Halvard Haugseth realiserer en halvgammel drøm når de nå sykler fra Grensen til Lindesnes med flere avstikkere.

Publisert: 05.aug.2013 21:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:05

Brødrene Haugseth er begge født og oppvokst i Kirkenes. 58 år gamle Halvard flytta herfra i 1977, mens 64-åringen Thure dro sørover i 1982. Nå bor de henholdsvis på Aure i Nord-Møre og på Kongsberg. Halvard som pensjonert politimann og broren som pensjonert elektriker. Fram til de runda femti var det turer i skog og mark med fiskestang som holdt dem i form. Etter å ha bikka middagshøyden ble imidlertid sykling en oppslukende hobby, og mens Thure har ti birker på lista, har Halvard sykla fra Rena til Lillehammer åtte ganger.

Deltakelsen i årets Birken, som går av stabelen 31. august, er usikker.
– Denne turen kan bli en fin oppkjøring til Birken, men samtidig er det jo ikke sikkert at vi er ferdig med denne sykkelturen til da. Men vi klarer oss bra om vi ikke får sykla Birken, for dette er viktigere for oss.

Drøm

Årsaken til sykkelinteressen kan tilskrives Thures sønn, Truls Haugseth. Han er blant landets fremste ryttere, og faren fanget interessen gjennom sønnens fremgang og bidrag under ritt.
– De siste ti, femten årene har det blitt utallige mil på sykkelen, og jeg er mye bedre form nå enn jeg knapt har vært tidligere, sier han.
I ferier har han sykla både på Gran Canaria og på Mallorca.
– Fantastisk å sykle rundt på slike plasser, mener han.
Etter at også lillebror Halvard ble bitt av sykkelbasillen, takket være broren, skapte de seg etterhvert en drøm om å sykle fra Grensen til Lindesnes med avstikkere både til Tromsø, Senja og Lofoten.
– Dette blir nok eneste gang vi gjør dette, men jeg tror vi får sett landet på en helt annen måte fra sykkelsetet, og kan stoppe hvor vi vil. Det kan vel bli også bli flere avstikkere om vi finner det for godt, sier Hallvard.
For de har ikke lagt opp noe stramt program for turen, og ser det an etterhvert.
– En ting er nå sikkert, og det er at dette er svært god trening for oss pensjonister, sier Halvard og mener han vil få sykla bort noen kilo rundt magen.

12 mil

Selv om de ikke har satt opp eksakt antall kilometer per dag, regner de to brødrene med at de vil sitte på sykkelsetet rundt seks timer om dagen.
– Om vi regner en snittfart på tjue kilometer i timen, blir det vel cirka 120 kilometer om dagen. Her kommer imidlertid forhold som være og vind, veidekke og ikke minst terrenget inn. Derfor blir det nok lengre noen dager, mens det andre dager kan bil kortere etapper, sier kaptein Thure.
– Når man skal sykle rundt 3000 kilometer må man være åpen for justeringer underveis, skyter Halvard inn.
Vogn
Alt pikkpakket de to skal ha med seg er fordelt i to sykkeltilhengere de sleper etter seg. Disse veier rundt femten kilo, og de har kun tatt det mest nødvendige med seg.
– Ekstra klær, undertøy, kokeutstyr, liggeunderlag og telt utgjør vår bagasje. Mat handler vi underveis, forklarer de to.
Nå vil de kanskje sørge for noe mat selv, da de begge har med seg ei fiskestang.
– Noen fiskemiddager, om det er ørret, sei eller torsk, får vi håpe på, sa Thure, som er en habil laksefisker.
De to ble kjørt til Grensen av kompisen Tommy Mortensen. Grunnet den dårlige veien fra Grensen til Storskog, tok han også med tilhengerne fra Bjørnstad til Verigas.
Med fin medvind gikk det fort unna, også i bakkene forbi Garsjøen, og til ære for fotografen ble det en liten kunstpause ved Holmvannet. Et vann begge har fisket i, og ikke minst passert mange ganger på vei til laksefiske i Grensen.
– Første del av turen blir en reise på, om ikke gjengrodde stier, så iallfall bortglemte veier, og blir på den måten ekstra minnerik, sa de før de satte opp farta nedover mot Jarfjord.
De som vil følge med brødrene Haugseths drømmereise, kan følge dem på deres egen blogg. http://haugsethsykkelteam.wordpress.com

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no