15. okt
TAKSERING: Alexander Conradi-Larsen og Ole C. Torgersen fra Verditakst AS var blant de som målte eiendommene i Sør-Varanger i fjor. (Arkivfoto)
 
Skal taksere de som mangler
Verditakst AS hevder de har besøkt 99 prosent av alle eindommer i kommunen og vil komme tilbake for å taksere de 30 til 70 de ikke de ikke fant.

Publisert: 26.apr.2015 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

Takseringsfirmaet Verditakst AS kommer til å stille opp for å taksere de eiendommene som de har gått glipp av. Det forsikrer prosjektleder Ole C. Torgersen i firmaet.

- Det er sikkert mellom 30 og 70 eiendommer som vi ikke har klart å spore opp med hjelp fra kommunen. Vi har fått mail om en som vi definitivt ikke har vært på, som var utilgjengelig via skuter, sier Torgersen.

- Vi lever av tillit, og av å gjøre sikre jobber som gjør at vi anbefales videre. Om kommunen lager en liste over eiendommer som vi ikke har vært på, skal vi selvfølgelig komme og besiktige disse så snart som mulig, sier han.

Torgersen mener uansett at firmaet har gjort en god jobb. De reiste rundt i hele kommunen i løpet av flere måneder i fjor, for å besiktige bygg og eiendommer i kommunen utvendig.

- Vi har garantert besiktiget 99 prosent av eiendommene i Sør-Varanger. Da vi var på vidda for et år siden, fant vi ti-femten hytter og gammer som ikke var registrert hos kommunen, sier han.

- Dårlig tvisteløsning

Takseringsfirmaet Verditakst AS har blitt bedt om å evaluere seg selv av kommunen. I evalueringen de har sendt tilbake, mener de at kommunen har opptrådt feil når det gjelder å løse tvister mellom dem og kommunen.

- Vi har registrert at SVK etter vår mening ikke har etterlevet avtaledokumentets punkt 13: «Tvister skal forsøkes løses i minnelighet. Oppnås ikke enighet, løses tvister ved de ordinære domstolene».

Torgersen sier til SVA at firmaet har fått spørsmål om de faktisk har vært på alle eiendommene i kommunen, både privat og fra kommunen. Han viser også til kritikk i media.

- Vi som takstfirma ønsker å være hundre prosent lojale til oppdragsgiveren. Vi har hatt det beste forholdet til kommunen til slutten av prosessen. Men når oppdragsgiveren skyter på oss, delvis berettiget, delvis uberettiget, blir vi litt lei oss, sier Torgersen.

- Det er trist når vi blir fremstilt som om vi omtrent ikke har vært i kommunen. Vi har tusenvis av bilder som vi har delt, og inviterte også til kontakt via epost om det var noen som ønsket særskilt befaring, sier han.

- Vi har ikke noe å gjøre med hvilken takseringsverdi som er satt på boligene. Men vi har med arealmålingene, og har vi målt feil, er det vårt ansvar. I et prosjekt som omfatter over 7000 eiendommer, er det nesten uunngåelig å gjøre noen feil, påpeker Torgersen.

Han viser også til at å bare måle husene utvendig skaper mulighet for feil - men at det gjøres på den måten for å ivareta likhetsprinsippet i eiendomsskatteloven.

I dialog

Ellen Mari Lindkvist i Sør-Varanger kommune forteller at de er i dialog med Verditakst om de ulike forholdene. Hun kommenterer det ikke videre:

- Sør-Varanger kommune jobber fortsatt med prosjektet, og ønsker å ha et godt forretningsmessig forhold til vår samarbeidspartner Verditakst AS til prosjektet sluttføres. Kommunen vil dermed ikke kommentere nærmere dette forholdet, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no