15. okt
AKTOR: Jens Bernhard Herstad må tilbake i retten i mars, for å argumentere om forvaring.
 
Skal vurdere straff for Hesseng-volden i mars
Det tar fremdeles over en måned til før siste ord er sagt i tingretten, om den to timer lange mishandlingen på Hesseng.

Publisert: 01.feb.2016 15:58
Oppdatert: 23.okt.2017 11:00

Rettssaken mot mannen og kvinnen som mishandlet en mann i 20-årene på Hesseng november 2014, fant sted hele forrige uke. Aktor Jens Bernhard Herstad forteller imidlertid at saken ikke er over i Øst-Finnmark tingrett.

Siden mannen er satt opp for forvaring, skal nemlig straffespørsmålet vurderes for seg selv. Det skjer 11. mars.

– Først kommer kjennelsen om mannen og kvinnen er skyldige eller ikke. Så må sakkyndige vurdere spørsmålet om forvaring for mannen. Så skal vi prosedere om straffen i mars, sier Herstad.

Dette er normalt når noen er framsatt for forvaring, ifølge Herstad. Forvaring er en straff der noen som ansees som tilregnelige, blir satt i fengsel på ubestemt tid, på grunn av fare for gjentakelse av vold, frihetsberøvelse eller andre slike lovbrudd.

Nyanser i skylden

Herstad tar ikke dommen på forskudd. Men han er ganske sikker på at begge de involverte blir funnet skyldige, siden det er kommet tilståelser fra begge.

Det er imidlertid et spørsmål om hvor mye hver av dem dømmes for. Aktor argumenterte i retten for at mannen og kvinnen skulle dømmes skyldig for like mye av volden, tross at mannen var den som sto for mesteparten av selve utførelsen.

– De har vært sammen om det over tid, selv om de har hatt ulike roller, sier Herstad til SVA.

Voldsofferet hadde blitt banket opp grovt i to timer på grunn av mistanke om tysting, ifølge rettspapirene. Han måtte igjennom flere operasjoner på sykehus.

Kvinnen benektet imidlertid i retten at volden var hevn for tysting, skriver NRK. Det er et eget lovbrudd å hindre noen som har avgitt politiforklaring. Kvinnens forsvarer, Stein Rønning, mente det var for dårlige bevis for at det faktisk var hevn for tysting.

Den tiltalte mannens forsvarer, Sidsel Katralen, argumenterte derimot for at kvinnen også skulle få skyld for volden.

Tystet ikke

Det viste seg dessuten at voldsofferet ikke hadde tystet i det hele tatt, ifølge NRK. Han ble tvert imot tiltalt og etter hvert frifunnet for falsk forklaring, siden han ikke hadde gitt politiet noen opplysninger.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no