17. okt
(Illustrasjonsfoto: Håvard S. Mækelæ)
 
Skallet med lekehjelm, tok kvelertak og stjal moped i fylla - retten så i nåde
Tenåringen kunne fått 60 dager i fengsel, men har skjerpet seg siden forbrytelsene fant sted. Dermed slapp han med samfunnsstraff.

Publisert: 04.apr.2017 11:06
Oppdatert: 23.okt.2017 11:17

En mann i slutten av tenårene fra Sør-Varanger er dømt til 80 timer samfunnsstraff i Øst-Finnmark tingrett. I tillegg må han betale en bot på 33 750 kroner, og han må betale 1995 kroner i erstatning for skader på en mopedhjelm.

Han mister også retten til sertifikat i totalt 20 måneder regnet fra et mopedtyveri i mai i fjor.

Skalling

På en fest i april i fjor hadde en mann kommet for å hente en kjenning. Idet han gikk inn på festen for å se etter kjenningen, støtte han på den tiltalte. Tenåringen var full, og sa at den andre mannen ikke skulle ta kameraten med seg, og videre at han skulle «blodbanke» ham og «slå ham i hjel».

Den andre mannen flirte bare av dette, men så skallet den tiltalte ham minst to ganger i ansiktet, iført en lekehjelm av plast.

Den skallede mannen fikk hjelp av noen andre festdeltakere til å legge tenåringen i bakken. Mens tenåringen ble holdt nede, veivet han med armene slik at den andre mannen fikk kloremerker og en finger inn i øyekroken.

Den tiltalte husket ikke noe av hendelsen, men vitnebeskrivelser og merker på den fornærmede mannen var nok til å dømme ham for både trusler og vold.

Mopedtyveri

En maikveld i fjor hadde tenåringen også tatt en moped som sto utenfor Kiwi-kiosken på Sandnes, og kjørt den av gårde i fylla.

Mannen nektet for å ha kjørt mopeden, men flere vitner så ham kjøre av gårde. Tenåringen hadde ikke førerkort på det tidspunktet, og ble målt til 0,97 i promille kort tid etter.

Tenåringen hadde i tillegg tatt kvelertak på en annen person på en fest tidlig en mai morgen i fjor. Han ble også dømt for å ha slått en dørvakt i Kirkenes i ansiktet med knyttet neve i september i fjor.

Sluttet å drikke

Felles for alle disse dommene var at tenåringen var full da dette skjedde. Det påvirket ikke skyldsspørsmålet, men den tiltalte har skjerpet seg siden hendelsene.

Han forklarte i retten at han tidligere prøvde å være tøffere enn han egentlig var, at han har jobb, og at han ikke har hatt noen episoder siden i september i fjor. Han har også sluttet å drikke alkohol.

Egentlig skulle retten dømme tenåringen til 60 dager ubetinget fengsel. Hans unge alder og at det er første gang han er dømt for vold, medvirket til den mildere straffen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no