10. des
LØFTER SAKEN: - Det er flaut og absurd at utlendinger ikke får fiske i Pasvikelva. Ordfører Cecilie Hansen vil løfte spørsmålet til departementsnivå.
 
Skammer seg over fiskeforbud
Ordfører Cecilie Hansen fortviler over at utlendinger bøtelegges for å fiske med stang i Pasvikelva. Hun vil åpne elva for fiske for alle, og vil nå løfte saken.

Publisert: 26.jul.2013 20:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:01

Onsdag kveld ble to nye utlendinger , latviske statsborgere, som jobber i Sør-Varanger, tatt for ulovlig fiske i Pasvikelva. Dermed må de regne med en bot på 2000 kroner hver.

For kort tid siden ble en russisk statsborger, som har bodd i Sør-Varanger i åtte år, også bøtelagt.

Da vi skrev om saken sist var reaksjonene entydig negative i Pasvik til forbudet mens politiet viste til lovverket.

Nå mener også ordfører Cecilie Hansen at det hun kaller et forelda og meningsløst forbud snarest må bli historie.

- Jeg synes dette er både flaut og fortvilende, og vil ta opp saken med de departementer som er involvert.

- Dette er så sært og absurd at jeg regelrett skjemmes, og hva utlendingene tenker om det tør jeg knapt tenke på, sier en oppgitt ordfører fra traktorsetet.

Åpent

Siden russegrensa åpna for vel tjue år siden har det vært innprenta i det kjedsommelige hvor viktig det er med åpne grenser og åpenhet. Eksemplet med Pasvikelva mener Cecilie Hansen er et eksempel på at visse saker knapt kommer til festtalene.

- At Pasvikelva ennå skal være ei forbudt elv å fiske i for utlendinger er et gufs fra ei fortid vi alle er glade for er historie. Det kan ikke finnes en eneste god grunn til at utlendinger skal få fiske i vannet som kommer fra finske Enaresjøen, sier hun engasjert til SVA.

Barents

Såvidt ordføreren kjenner til har ikke innlandsfisket i Barentsregionen, og grenseelva Pasvik i særdeleshet, vært tema for under forhandlinger om forhold i grenseområdene.

- Jeg mener at forhold som angår bruk av friluftsområder og kanskje fiske spesielt burde vært med i Kirkeneserklæringa. Folk-til-folk-samarbeidet skal være et prioritert område i barentssamarbeidet, men når både våre finske og russiske naboer samt øvrige utlendinger nektes å fiske så blir det feil, mener Cecilie Hansen.

- Mange i Pasvik har til tider besøk av slekt i Finland, og at de ikke får lov til å fiske oppleves nok som både sårt og merkverdig av både vertskap og gjester, hevder hun.

Livsnerve

Cecilie Hansen kaller Pasvikelva selve livsnerva i dalføret.

- Det kan heller ikke være tvil om at det er nettopp elva som gjør at mange turister kommer hit. Økoturisme med fiske og fugletitting er blitt svært populært, og om vi skal få flere turister til dalen må det være muligheter, også for utenlandske turister å fiske i ei elv full av fisk.

Ordføreren er i tillegg opptatt av at alle de som flytter til Kirkenes skal kunne nyte naturen og ha muligheten til å fiske og kose seg ved elva.

- Det er langt over tusen utlendinger som jobber i Sør-Varanger og bidrar positivt til utviklinga av vårt lokalsamfunn. Mange av dem kommer fra steder der fiskemulighetene er små, og når de slår seg ned her har nok mange forventninger til at de skal kunne fiske med stang, også i tilgjengelige elver som Pasvikelva . Elva med nest mest vannføring av alle landets elver!

- Når de oppdager at de ikke er velkomne gjør de seg nok noen tanker, som ikke er så bra. Vi bør i større grad vise gjestfrihet, og da blir saken med fiskeforbudet viktigere enn man skulle tro, hevder hun.

Løft

Nå lover ordfører Cecilie Hansen at hun skal ta denne saken opp med de departementer som er involvert.

- Vi sendt et brev til Fylkesmannen om dette, men fikk til svar at de ikke hadde noe å si i denne saken.

Selv opplevde hun onsdag kveld å få en 3,2 kilos ørret sammen med gode venner.

- Jeg unner utlendinger den samme gleden vi opplevde, og reklamen fornøyde fiskere vil kunne bidra med vil være av uvurderlig betydning for Pasvik, mener hun.

For ordens skyld får vi opplyst fra turistnæringa i Nellim, like ved utløpet fra Enaresjøen, at utlendinger kan fiske i Pasvikelva der den er finsk.

Frode Johansen, som er en svært ivrig og dyktig fisker, er fly forbanna over at fiskere ikke gidder å ta med seg hjem harr og ørret fra fisketurer i Pasvikelva.

I ei Facebookmelding gir han klart uttrykk for hva han mener om at noen fiskere ikke tar vare på fangsten.

Ifølge Johansen lå det onsdag kveld strødd med både harr og ørret langs elvebredden der han også hadde fiska.

Det var tydeligvis godt bitt onsdag, og da mente Johansen at det burde vært markforbud.

Han gir også klart uttrykk for at han ikke liker at elva skal bli åpen for flere enn idag.

En annen erfaren sportsfisker, med erfaring fra ørretfiske i Pasvikelva, og som vil være anonym, liker ikke tanken på at utlendinger skal kunne få fiske i Pasvikelva.

- Skjer det, vil alle de beste plassene for å fiske etter ørret bli okkupert av finlendere, hevder han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no