13. des
DUODJI: Dette krevde tålmodighet og konsentrasjon. I tillegg sydde flere barn seg stjernelue. (Foto: Espen Tangen Aarnes)
 
Skinnarmbånd og elevjoik
Pasvik skole har hatt samisk uke, med både smykker, snarer, luelaging og samisk sang.

Publisert: 24.jun.2016 22:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:05

Forrige uke var det samisk uke på Pasvik skole. Fra mandag til og med torsdag jobbet elevene i 1. til 9. klasse med flere tema, inkludert «Fortellinger, dans og musikk», «Religion, overtro og medisin», «Mønster og klær», «Billedkunst og smykker» og «Reindrift, jakt og fiske». Det forteller Linda Jensen ved Pasvik skole.

Dekorasjon

- I hallen er det stilt ut elevarbeider av høy kvalitet. Elevene på «Billedkunst og smykker» har lært at bruksgjenstandene de lager skal være vakkert dekorert, forteller hun. Det er alt fra skinnarmbånd med motiver fra runebomma, til rypesnarer og smykker med svidde symboler.

- Elevene har selv bestemt hvilken gruppe de vil være på disse dagene, og små og store elever har jobbet sammen. Det å jobbe sammen på tvers av klassetrinn er verdifullt på mange måter, forteller Jensen.

Akademisk

Ifølge Jensen har elevene brukt både internett, bøker, bilder på Savio-museet og foredrag for å få inspirasjon. Foredraget sto Ragnar Dahl for på Strand museum.

Uka inkluderte også språklære med joik og telling på samisk. Samiskelevene hjalp til med å få ordene riktig, forteller Jensen. Hun rapporterer videre fra torsdagens hendelser forrige uke:

- Så ble det mannekengoppvisning med stjerneluer og vesker som elevene har produsert. I hallen ble vi servert te av finnmarkspors, og vi lærte at soppen kreftkjuke som vokser på bjørka rett utenfor skolen, er en naturmedisin som hjelper mot mange ting. Elevene viste slagfeller i bruk og vi fikk prøvd oss på lassokasting.

Foreldrene fikk også se elevene i aksjon på foreldrekaffe på ettermiddagen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no