15. nov
 
Skit og spor i vinden
Et nytt år er her, og tiden er inne for å gjøre nye dyreobservasjoner, ifølge SNO.

Publisert: 03.jan.2018 09:25
Oppdatert: 03.jan.2018 17:57

Magne Asheim vil gjerne at folk i Sør-Varanger også deltar i den årvisse kartleggingen av rovdyr. Denne gangen dreier det seg om jerv, og gaupe.

– Vi vil gjerne ha inn jerveskit som folk finner. Det er flest jerv i området mellom Neiden og Tana på sørsiden av Varangerfjorden, sier Asheim.

– Men jerv streifer også ellers i kommunen, fra Munkefjord til Pasvik og Jarfordfjellet.

Analyseres av Rovdata

De innleverte prøvene blir DNA-analysert av Rovdata, som bruker resultatene til å overvåke jerv i Norge.

– Vi kan gjennom DNA-analysene fastslå om den innsamlete prøven er fra jerv, om individet er kjent fra tidligere, størrelsen på reviret og slektskap, Dette er viktig informasjon for overvåkingen og for kartlegging av bestanden og dens utvikling over tid, sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

Ha med ren plastpose

Innsamlingen av biologiske prøver starter 1. januar 2018 og varer frem til 1. juni. Rovdata oppfordrer folk til å ha med noen rene plastposer i lomma.

– Vi ønsker å motta alle prøver som dere finner i nærheten av et jervespor. Ha gjerne plastposen klar i lommen når du drar ut, og bruk den til å plukke opp jervskiten. Ikke ta direkte på skiten, men vreng posen rundt den og knyt igjen. Det kan kun være en skitprøve per pose. Frys ned skitprøven når du kommer hjem og fram til overlevering, forklarer Flagstad.

Hårprøver kan også oppbevares i en pose under turen, men bør legges over i en tørr konvolutt når du kommer hjem. Hårprøver skal ikke fryses ned.

dusør for gaupefunn

– Vi vil også svært gjerne ha inn meldinger fra folk som ser flere gauper som går i lag, sier Asheim. SNO vil enten ha synsobservasjoner, eller spor etter dem.

– Gaupen er et kattedyr og går helst alene. Er det flere spor sammen er det gjerne en familiegruppe. Fylkesmannen lover en dusør på 15 000 for slike observasjoner, sier Asheim.

– Da må vi fra SNO ut i felt og dokumentere dem. Derfor vil vi ha melding med det samme, før sporene blåser bort eller snør ned.

I Sør-Varanger har reineiere i Jarfjord tidligere gjort slike observasjoner og fått dusør.

– Et år ble det også sett to gauper fra en bil i Munkefjord. Da dro vi ut og sporet gaupene, og det ble dusør på dem som hadde gjort observasjonen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no