8. des
VANT: Veijo Huotari fisker i Neiden for 30. gang, 21. gang i fiskefestivalen. Tre ganger har han fått største fisk. Årets på 2,13 holdt til å få pokalen til odel og eie.
 
Skitt fiske, skitt vær, trivelig festival
Været var elendig. Fisket kunne vært mye bedre. Men Neiden fiskefestival var like trivelig som før.

Publisert: 08.jul.2013 15:18
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

Laks og vær er egentlig to sider av samme sak. Været kan vi gjøre temmelig lite med. Laksen likeså. Bestemmer han seg for å være vanskelig, så er han det. Lørdag var en slik dag. De største og gladeste laksene var de som ble igjen i elva.

Folkefest

Neidenværingene kan dette med å invitere til fest. Da er det ikke så nøye om været er bra eller om fisken biter.
På Fjellstua var det glad musikk, laks på grillen, troll, syltetøy, barneklær og mye annet å få kjøpt.
Akkompagnert av vadsøværingen Jahn-EvertEriksens enmannsorkester, så koste alle de frammøtte seg, de som hadde trosset regnbygene, som sto i kø for å skylle ned over overopphetede sør-varangerværinger og finlendere i Neiden.
– And I Ask You, Let There Be Rain, sang Jan-Evert. Og da var det attpåtil blitt etterlengtet oppholdsvær.
Alf Thrane var en av de som lot fiske være fiske.
– Nytteløst. Fisken ville ikke bite, sa han og lot stanga være. Men laks ble det allikevel. Det sørget Arto Varala for. Selv om det ikke var Neiden-laks som lå på grillen, så fikk det våge seg.
– Fisken er fra Bugøyfjord, sa Varala. Havlaks.
– Laksen var kjempegod den, sa Thrane og takket for maten.
Laila Mikkelsen fra Stonga hadde med seg trollene sine. Hun hadde masse besøk i teltet.
– Det har vært en del folk til tross for det forferdelige været. Så noen troll fikk jeg da avsetning på, sier hun.

Lite vann

Ved ankomst Neiden-elva, er Geir Thrane den første vi treffer på. Han står med kikkert og myser over den vannfattige elva. Det kraftige regnfallet lørdag formiddag hjalp ikke mye.
– Dette er helt håpløst. Det ble kun smålaks på deltakerne i år. Men slik er det med laksefiske, det herlige uforutsigbare, man vet aldri. Har laksen bestemt seg for å være vanskelig, så er den det og ligger lavt og sturer på djupa, sier Thrane.
En etter en av deltakerne forteller om napp og at de hadde fått bare smått. De største hadde vært på, men valgte å bli igjen i elva.
– Det er omtrent som med stangskudd i fotball. Det hjelper så lite. Du får ikke poeng for stangskudd, like lite som et napp i fiskefestivalen, sier Thrane.
Jørgen Høybakken er neidenværing så god som noen, men har bodd bort fra bygda en god stund. Han fikk to smålakser, men hadde en storing på.
– Men den glapp, dessverre.

19 fisker

Totalt loppet fiskefestivalens deltakere fiskebestanden i Neidenelva med 19 lakser i løpet av fem og en halv timers fisking.
– Ikke mye å skrive hjem om, sa en skuffet neidenværing med stang.
Mange av de som fikk fisk var, nærmest som vanlig, finlendere. Det sto mellom to finlendere, men det var den mest rutinerte av dem, Veijo Huotari, som dro av gårde med pokalen. Fiskene var omtrent like store, men Huotari vant med 2,13 kilo, 0,02 gram mot landsmannen.
– Jeg burde ikke ha tappet laksen for alt blodet, sa motstanderen og gratulerte Veijo, som kommer fra Espoo utenfor hovedstaden Helsinki, men som har 40-årsjubileum som Neiden-fisker. 21 av de 25 gangene det har vært arrangert Neiden fiskefestival, har han vært med.
– Det er tredje gang jeg har den største. Den største jeg har tatt her er på 10,290 kilo, sa Huotari. Dermed ble pokalen sendt til Finland til odel og eie denne gangen.
Fisken tok Veijo tidlig, på andre siden av Stumstein.
– Kulp nummer 21 for å være nøyaktig. Det er like morsomt hver sommer å komme hit, sier fiskefestivalens ubestridte laksefiskeener.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no