19. okt
SELVSAGT SPEKTAKULÆRT: De påkostede åpningsshowene er et kjennetegn for Barents Spektakel, så også i 2016.
 
Skjør arv - og nye visjoner
De 4000 år gamle helleristningene fra Gamneset dras inn i Barents Spektakels åpningsshow i februar.

Publisert: 11.des.2015 12:37
Oppdatert: 23.okt.2017 10:58

– Dette er et viktig samarbeid mellom kunstnere fra Barentsregionen og internasjonale kunstnere, et bidrag til idéen om «stedet» og til en fremtid som ikke alltid er forutsigbar, kommenterer Cornelius Stiefenhofer fra Pikene på broen i en pressemelding. Stiefenhofer er medkurator og prosjektansvarlig for åpningsshowet.
I pressemeldingen forklares det at åpningsshowet kommenterer helleristningene på Gamneset og setter fokus på forholdet mellom den skjøre arven fra fortiden og våre nye visjoner for fremtiden.

Nytt liv

– Forestillingen er et samarbeid mellom russiske og internasjonale kunstnere. «Taibola Assemble», en kunstnergruppe fra Arkhangelsk, gir helleristningene nytt liv ved å bygge dem som enorme treskulpturer. Gateteaterkompaniet «Close Act» fra Nederland, akkompagnert av trommekollektivet «DumTamTam» fra Murmansk bidrar med det musikalske og performative innslaget i showet.
Etter åpningsshowet, som selvsagt loves å være av det spektakulære slaget, blir det åpningskonsert, en åpningskonsert som er verdenspremiere på Geir Johnsens komposisjon «Lopphavet». Dette er en musikalsk reise gjennom krigshistorien i Finnmark. Den fremføres av Arktisk Sinfonietta med dirigent Thomas Rimul.
– Som del av forestillingen vil forfatteren Marion Palmer og skuespiller Sigmund Sæverud resitere øyenvitneskildringere. Prosjektet er laget i samarbeid med musikere fra Nordland, Troms, Finnmark og St. Petersburg.

Stedets betydning

Årets tema for Barents Spektakel er refleksjon over stedets betydning «Rethinking Location».
– Kunsten reflekterer i år over stedets betydning, og utforsker om vår identitet er resultat av stedet vi bor på - eller om vi velger å flytte til de steder som passer oss. I disse tider, med stor økonomisk usikkerhet, nye migrasjonsruter og økende kaldkrigsretorikk kreves også en endring i oppfatningen av steder. Både kulturelle, politiske og økonomiske faktorer spiller en rolle når det gjelder å forme vår oppfatning av omgivelsene, av vår naboby, vårt naboland, vår naboregion og viktigst av alt; vår oppfatning av oss selv, mener Pikene.
Barents Spektakel arrangeres for 12. gang fra 10. til og med 14. februar.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no