19. okt
MAKK: Lauvmakk av typen "liten høstmåler".
 
Skogen klarer seg bra mot makk og rustsopp - så langt
Vi har tips fra skogsjefen om hva du kan gjøre om du får lauvmakk.

Publisert: 20.jul.2017 06:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:22

Altetende lauvmakk spiser opp store deler av bjørkeskogen i Øst-Finnmark atter en gang, skriver NRK. Lauvmakken går løs på trær og spiser det som er av blader, og etterlater trærne svake eller døende. Enkelte steder har hele skogen morknet.

Skogssjefen i Finnmark, Tor Håvard Sund, forteller at makken har gått løs på både Tana og Varangerbotn gjentatte ganger de siste årene, uten at han har fått rapporter om spiste trær i Sør-Varanger.

Så langt ser det ut til å holde seg slik. Verken Sund, fylkesskogmester Helge Molvig eller forsker Snorre Hagen på Nibio har fått rapporter om at lauvmakken har nådd sørsiden av fjorden dette året.

Bjørkerustsopp

Så langt ser det ut som at også bjørkerustsoppen holder seg normal. I fjor begynte soppen å sette gulbrun farge på bjørka rundt 20. juli, minst to uker tidligere enn den vanligvis dukker opp. I år har ikke Snorre Hagen på Nibio sett tegn på at den dukker opp.

- Det kan fremdeles skje, for det er fuktig sommer i år også. Men det kan se ut som det ikke skjer så mye, og i hvert fall ikke så tidlig, mener han.

Oppmerksomme skogfarere har imidlertid lagt merke til en del døde bjørketopper uten blader her og der i skoglandskapet. Det er ikke en svær mengde ifølge Hagen, men merkbart.

- Det ble synlig i våres. Vi tror det har sammenheng med rustsoppangrep som har kommet fem år på rad. Trærne har blitt svekket av bjørkerustsopp, og så har de blitt angrepet av andre sopper, sier forskeren.

Dårlig skog

Fylkesskogmester Molvig forteller at det egentlig er litt lauvmakk overalt. Forskjellen på normal forekomst og store invasjoner som i Nesseby og Tana, kan ha med skogens tilstand å gjøre.

- Lauvmakken kan fort komme seg til nye steder. Forskere er ikke sikre på hva som gjør at det blir masseangrep, men det skjer gjerne i skog med litt dårligere vekstforhold. Frisk skog er mindre utsatt, og i Sør-Varanger vokser skogen bedre enn fjellskog og områder med tørr mark, sier Molvig.

Dette gjør du om lauvmakken kommer

Om man skulle finne oppspiste blader - eller man har bolig eller i nærheten av de lauvmakk-rammede områdene - finnes det enkle triks for å bli kvitt dem.

- Det er en måte å ta vare på enkelte hagetrær på. Det vi anbefaler er ikke å spraye trærne med giftstoffer, for fugler og andre dyr spiser insektene. Rist heller trærne, eller bedre, spyl dem med vann. Så faller lauvmakken på bakken, sier skogssjef Tor Håvard Sund.

Makken vil prøve å krype opp langs trestammen igjen. Det stopper man ved å feste noe klebrig rundt stammen, som bred dobbeltsidig teip eller liknende.

- Det man fester må være minst 20 centimeter bredt. Hvis ikke kommer de seg over, sier skogssjefen

Dette er dessverre ikke en effektiv metode for å ta vare på hele skoger. Det blir for dyrt og langsomt. Men trærne i hagen kan fortjene litt klebrig pynt om man er redd for makken.

Om man absolutt føler at man må spraye med noe, mener Sund det er best å bruke grønnsåpevann. Men da bare på veldig begrensede områder. Det kan nemlig også skade dyrelivet ellers.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no