10. des
Tomas Børresen (Frp) kan juble for godt resultat på Kirkenes videregående skole.

Foto: Yngve Grønvik og Frp
 
Skolevalg i Kirkenes: Både høyre og venstre fløy gjør store byks
Arbeiderpartiet var største parti i årets skolevalg på Kirkenes videregående. Men Rødt og Fremskrittspartiet har størst grunn til å glise.

Publisert: 04.sep.2019 19:58
Oppdatert: 04.sep.2019 20:31

Onsdag kveld ble resultatene fra årets skolevalg rundt om i landet offentliggjort. I Kirkenes deltok 370 (73,3 prosent) av skolens 505 elever. 

Fremskrittspartiet må, som nest største parti, sies å være vinneren. I tillegg ble fløypartiet på den andre siden, Rødt, tredje største parti. Rekkefølgen ble slik (se grafikk lengre ned i saken):

  • Ap 29,4 prosent
  • Frp 24,2 prosent
  • Rødt 13,2 prosent
  • MDG 8,7 prosent
  • Sp 7,4 prosent
  • Høyre 4,8 prosent
  • Venstre 4,5 prosent
  • SV 4,2 prosent
  • Andre partier 3,5 prosent.

Målingen tilsier altså tre nye partier i Sør-Varangers kommunestyre dersom de unge fikk avgjøre: Rødt, MDG og Venstre.

- Best likt borgerlig

Skoledebatten og valget i Kirkenes ble holdt 26. august. Der deltok flerårig FpU-styremedlem og de facto ordførerkandidat for Sør-Varanger Frp, Tomas Børresen (24). Og ble altså nest størst.

- Dette viser at ungdommene i Kirkenes er veldig liberale. Resultatene fra skolevalget viser at vi er det foretrukne partiet på borgerlig side både i Troms, Finnmark og spesielt i Kirkenes, sier han fornøyd til SVA.

- Du hadde kanskje en fordel som mangeårig skoledebattant?

- Neida, det satt drevne folk der fra alle partiene. Agnete Masternes Hanssen er sentralstyremedlem for AUF, og det var flere fylkespolitikere og fra sentralstyrene til ungdomspartiene, sier han.

- Men det ga jo en ekstra motivasjon at det var min hjemskole. Dette resultatet blant de unge viser at vi kommer til å øke oppslutningen i nord i tida framover.

Børresen var den eneste i skoledebatten i Kirkenes som stiller på en valgliste i kommunen.

(Saken fortsetter under grafikken)

VIL E-SKATTEN TIL LIVS

- Hva kan unge velgere forvente hvis de stemmer Frp fram til innflytelse i Sør-Varanger?

- Mer frihet, å få lov til å bestemme over egne penger. Bedre skole og eldreomsorg, og at veiene blir rustet opp.

- Hva er det første dere i tilfelle vil endre på fra dagens Ap-styrte kommune?

- Å bli kvitt en enormt usosiale og høye eiendomsskatten. Den tar verken hensyn til hvor mye penger du har på konto, om du er minstepensjonist eller lavtlønnet. Hjemmet skal ikke være et skatteobjekt som vi politikere skal hente penger fra.

- Dere har én helg igjen å gjøre det på nå. Hvordan skal dere vinne flere velgere?

- Vi skal fortelle av vi er et klart borgerlig alternativ med flinke folk i partiet. Vi skal mobilisere og få med sofavelgerne. Det er mye å hente blant de som stemmer Frp regionalt og nasjonalt, så de også velger oss i Sør-Varanger. Vi skal også ha stand på lørdag.

Børresen mener også Frp er de som spiller best på lag med næringslivet og kan gjøre Sør-Varanger til mer av en ja-kommune.

NASJONALE TALL:

Frp fikk tre ganger høyere oppslutning på Kirkenes videregående skole enn for landet som helhet. For Høyre, derimot, er det nesten motsatt.

På de nasjonale resultatene for skolevalget er Arbeiderpartiet er størst med 26,6 prosent oppslutning. Høyre er nest størst med 12,9, mens MDG går kraftig fram og får 10,8 prosent, melder NTB.

Arbeiderpartiet går tilbake fra 27,8 prosent som var resultatet ved forrige skolevalg før stortingsvalget i 2017. Høyre fikk en oppslutning på 15,1 prosent den gang.

MDG går kraftig fram fra forrige skolevalg, da de fikk en oppslutning på 6,8 prosent. Venstre har også en klar framgang ved årets skolevalg og går opp fra 7,4 til 10,2 prosent.

De øvrige partiene får denne oppslutningen: Rødt 4,9, SV 9,9, Sp 8,0, KrF 2,3, Venstre 10,2, Frp 8,2 og Andre 6,2, ifølge NTB.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no