17. okt
(Arkivfoto).
 
Skrapesyke påvist
Det er påvist skrapesjuke Nor98 på sau i Finnmark for første gang. Under en stikkprøve ved slakteriet i Karasjok er det påvist skrapesjuke nor98 hos en sau fra Øst-Finnmark.

Publisert: 21.des.2016 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Dette er første gang Nor98 er påvist i Finnmark. Sykdommen er ifølge Mattilsynet ikke smittsom for dyr eller mennesker.

Rutineprøver

Siden 1997 har det vært et omfattende overvåkings- og kontrollprogram for sykdommen i regi av Mattilsynet. Sjukdommen ble oppdaget i forbindelse med stikkprøve, tatt som et ledd i overvåkningsprogrammet for skrapesjuke. ?

Dersom dyret ved Nor98 utvikler kliniske symptomer, domineres de av ustøhet i ganglag og i bakparten. Det oppstår ikke kløe eller andre hudsymptomer som ved klassisk skrapesjuke.

- Sauen viste ikke tegn til symptomer, men ble slaktet ut på grunn av alder og dårlige tenner. Besetningen blir fulgt opp med en intensivert prøvetakning i disse to årene, sier Gørill Hogseth, veterinær i avdeling Finnmark Mattilsynet.

Restriksjoner

Skrapesjuke er en B-sykdom, og Mattilsynet skal varsles ved mistanke. Ved positive tilfeller vil Mattilsynet pålegge flokken offentlige restriksjoner. Den aktuelle besetningen i Øst-Finnmark er nå båndlagt i to år. Det innebærer at det ikke kan flyttes dyr ut av besetningen, eier kan ikke selge sau eller avls produkter av sau.

Ikke til mennesker

Det er ikke kjent at skrapesjuke Nor98 smitter mellom dyr. Det diskuteres om skrapesjuke Nor98 kan oppstå spontant, det vil si at den kan opptre uten at det foreligger noen form for smitte. Den smitter ikke til mennesker. Skrapesjuke er en kronisk sykdom med dødelig utgang hos sau og geit. Sykdommen ble første gang påvist i Norge i 1981, men internasjonalt finnes sykdommen i store deler av verden. I 1998 ble en atypisk form for skrapesjuke, Nor98, påvist og beskrevet for første gang i Norge. Fra dette tidspunkt skiller en mellom klassisk skrapesjuke og skrapesjuke Nor98 eller atypisk skrapesjuke.

Skrapesjuke, både klassisk og Nor98, skyldes et prion (infeksiøst protein) og sykdommen tilhører prionsykdommene (overførbare spongiforme encefalopatier) som også inkluderer kugalskap (bovin spongiform encefalopati - BSE) hos storfe, CWD (skrantesjuke) hos hjortevilt.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no