19. okt
FORSKJELLER: Beate Ryeng i Hesseng barnehage og Bodil Labahå i Skytterhusfjellet barnehage har ganske forskjellige forhold - men begge fikk med seg Skriketrollet fra møtet mellom kommunens barnehager.
 
Skriketrollet og dempede leker skal verne om hørsel
Kommunen jobber stadig med å ordne mindre bråkete barnehagemiljø. Nå har de fått trollhjelp.

Publisert: 13.nov.2015 14:47
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

Hørselshemmedes Landsforbunds aksjon «God lyd i barnehagen» er i gang. I den sammenheng besøkte lokalleder Alf Salangi og Karl Karlsen en samlet barnehageledelse tirsdag, for å gi ut informasjon, hjelpemidler og skriketroll.

En barnehage kan nemlig være en skikkelig kilde til støyskader, om man ikke passer på. Ifølge tall fra Hørselshemmedes Landsforbund (HLF), er tre av fire barnehageansatte utsatt for plagsom støy på jobben.

– Mens grensen for arbeidslivets krav om bruk av hørselsvern går ved 85 desibel, kan barneskrik måle hele 115 desibel, står det i et leserbrev fra HLF.

Foreningen mener det er verre enn både motorsager og borring i betong, og hevder at én av fire barnehageansatte i Norge sliter med hørselsskader.

– Og så kan barna også ta skade av det, sa Salangi til barnehagelederne.

Gammelt og nytt

Det er ikke noen ukjent problemstilling for barnehageledelsen i kommunen.

– I barnehager er det ofte et utfordrende lydmiljø. Vi jobber derfor med å forebygge hørselsskader blant barn og voksne, forteller barnehage-enhetsleder Eva Johanne Johnsen i kommunen.

Forskjellene merkes godt mellom et de eldste byggene, deriblant Hesseng barnehage, og den nyeste barnehagen, Skytterhusfjellet. Lyddemping var vektlagt under byggingen av Skytterhusfjellet.

– Det er utrolig hvordan bygget kan hjelpe på støyen, mener Skytterhusfjellet-styrer Bodil Labahå.

I mellomtiden har det vært jobbet i flere år med å dempe støyen i de eldre barnehagene. Det er en komplisert sak.

– Hesseng barnehage er en 27 år gammel barnehage, og vi har hatt støymåling i fjor og i år. Vi gikk til innkjøp av støydempende bord imellom målingene, men det i seg selv hjalp ikke. Nå har vi fått anbefalt støydempende plater, forteller Hesseng-styrer Beate Ryeng.

Samtidig påpeker Hesseng-styreren at det ikke er farlig miljø på Hesseng barnehage.

– Vi jobber pedagogisk med barna, og er mye utendørs, der lyden sprer seg mer. Vi har hviling, og sprer barna på flere rom, sier Hesseng-styreren.

– Likevel er det viktig for oss å få støydemping på avdelingene etter hvert, påpeker hun.

En del slike tiltak er satt i gang rundt om i kommunen, blant annet med støtte fra Nav Arbeidslivssenter.

– Vi jobber med budsjettinnspill på støydempende tiltak, for å redusere hørselsskader i barnehager, forteller Johnsen.

Støydempende leker

Det er ikke bare hylende barn som står for støy i en barnehage, ifølge Anne Johansen i den pedagogisk-psykologiske tjenesten (PPT) i kommunen.

– Det er mye som en kanskje ikke tenker på som støy, som når man drar en stol, nevner hun.

– Det materialet barnehagene får for tiden hjelper. Det er for eksempel lekemateriell som ikke skramler når man tømmer det ut over gulvet, slik gamle lekeklosser gjør, sier Skytterhusfjellet-styrer Labahå.

Skriketrollet

HLF stiller med hjelpemidler til barnehagene i forbindelse med hørselsaksjonen. Den mest merkbare for barna er et pedagogisk middel kalt «Skriketrollet». Dukka kan brukes til å lære barna om støy, sammen med en historie kalt «Skriketrollet og stormen».

For de voksne låner forbundet ut to lydmålere, som kan plasseres ut i barnehagene. De øreformede lysene viser tydelig når det er farlig mange desibel, og måleren registrerer hvordan nivået er igjennom dagen.

– Helseverket følger med

Kommunen har ikke samlet statistikk på hørselsskader blant barn og ansatte, ifølge barnehageledelsen. Men legene følger med på barna, forsikrer kommunelege Mona Søndenå.

– Kommunen tar dette på alvor. Vi har regelmessige inspeksjoner i barnehagene, sier hun. Bedriftshelsetjenesten har foretatt hørselskontroll, støymålinger og hørselstest i noen barnehager.

Søndenå mener barnehagene i kommunen er nøye med støydemping.

– Det har blitt bedre. De ansatte rapporterer til oss at det er effektivt, og vi hører at lyden er dempet når vi går inn i byggene. På den siste inspeksjonen var det ikke mange avvik, sier kommunelegen.

Arbeidet mot støy er pågående, og ikke noe man løser permanent.

– Det gjøres tiltak, men så blir ting slitt, og vi må hele tiden se på hva som skal skiftes ut, sier Søndenå.

Det er gjort støymålinger, men Søndenå mener de er av begrenset verdi. Det er nemlig de enkelte, høye lydene som barneskrik og skrammel som er den største problemstillingen, ifølge Søndenå.

– Det er ikke så mye bakgrunnsstøy, som på byggeplasser og liknende, mener hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no