16. okt
 
Skuffende start
Sigarføringen var høy før valget fra de blå stortingskandidatene, ikke minst fra Frps Jan-Henrik Fredriksen, om den vei- og samferdselssatsingen som e...

Publisert: 13.nov.2013 09:33
Oppdatert: 23.okt.2017 11:27

Sigarføringen var høy før valget fra de blå stortingskandidatene, ikke minst fra Frps Jan-Henrik Fredriksen, om den vei- og samferdselssatsingen som en ny regjering skulle få til i nord og i Sør-Varanger.

I så måte ser det første statsbudsjettet Solberg-regjeringen har lagt frem lite lovende ut. At det ikke er lagt inn penger til den planlagte bru- og tunnelforbindelsen over Pasvikelva på E 105, er svært skuffende. Hele strekningen fra Hesseng til Storskog er planlagt å stå ferdig i 2015. Det blir ikke mulig å få til dersom tilførselen av midler stopper opp og man ikke kommer igang med de største arbeidene som planlagt i 2014. Rett nok er det penger til å starte jobben mellom Elvenes og Hesseng. Tunnel- og brobyggingen tar imidlertid den tiden det tar, det er dyrt og målsettingen om å bli ferdig med alt i 2015 ser akkurat nå ut til å være iferd med å renne ut i sanden. Sånt lover ikke godt, sett i et nordområdeperspektiv.

Regjeringen har forøvrig styrket totalpotten til riksveier i landet med 1,4 milliarder kroner. Hva det betyr for nord, er det ingen som vet ennå, fordi fordelingen ikke er foretatt. Men noen oppfyllelse av de mange løftene som kom før valget i dette budsjettet, har vi ingen tro på.

Den helt nødvendige avklaringen rundt ny grensekontrollstasjon på Storskog lar også vente på seg, skal vi tro justis- og beredskapsdepartementets statsbudsjettorientering. Når man nå først skal igang med en finansiell konseptvalgutredning som grunnlag for videre vurdering av prosjektet, kan det ennå ta flere år til før spaden kommer i jorda. Mens problemene tårner seg opp på den norsk-russiske grensen. Vi blir forøvrig ikke det minste forbauset om man får ferdig en ny kontrollstasjon på russisk side før den norske er ferdig planlagt.

At nødvendig infrastrukturtiltak som dette tar så svært lang tid å få gjennomført på norsk side, kan få fatale følger for trafikken over Storskog. Det er ingen invitt «velkommen til hyggelig besøk og handel i Norge og i Kirkenes» i hvert fall. Tvert imot kan det bli til en norsk hilsen om «god tur til Finland».

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no