6. des
Mariann Wollmann Magga fra Sør-Varanger representerer Ap i Østre valgkrets på Sametinget. Arkivfoto: Heidi P. G. Haaker
 
Skuffet over reindriftsmeldingen: - Regjeringen fortsatt mest interessert i å detaljregulere
Regjeringen la onsdag fram stortingsmeldingen om bærekraft i reindrift. Sametinget mener samene heller ikke denne gangen blir hørt.

Publisert: 05.apr.2017 17:50
Oppdatert: 23.okt.2017 11:17

Siste stortingsmelding om reindrift kom i 1992. Onsdag presenterte landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) den nye stortingsmeldingen om bærekraft i reindrift.

Meldingen inneholder ifølge regjeringen strategier og tiltak for at næringen "bedre skal kunne utnytte sitt potensial i en rasjonell og markedsorientert retning".

Ifølge regjeringen skal reindriftens inntekter i størst mulig grad skapes ved å selge etterspurte produkter og tjenester til markedet. For å styrke reindriftens posisjon vil regjeringen på sikt innføre obligatorisk individmerking, i tillegg til tradisjonell øremerking. Dale mener individmerking gir mulighet for å kontrollere reintallet på en effektiv måte.

- Feilslått

- Reintallet er en avgjørende rammebetingelse for driften til den enkelte reindriftsutøver, sier Dale, som også ønsker å oppheve forbudet mot offentliggjøring av enkeltutøveres reintall slik at dette blir tilgjengelig for andre i reindriften.

Meldingen skaper ingen begeistring i Sametinget.

- Dette var en mulighet for regjeringen å rette opp i en reindriftspolitikk som i lang tid har vært feilslått. I stedet ser vi at det fortsatt er myndighetenes kontroll- og reguleringsbehov som legges til grunn for politikkutviklinga, sier sametingsråd Mariann Wollmann Magga (Ap).

Hun mener stortingsmeldingen viser at samene heller ikke denne gangen er blitt hørt.

-Nedslående ambisjonsnivå

- Regjeringen synes å være mest interessert i å detaljregulere den samiske reindriften. Næringsutvikling og tiltak for reindriftssamene kommer i annen rekke. Når det viktigste budskapet fra regjeringen er å kontrollere reintallet ved hjelp av elektroniske mikrobrikke og få lovfestet rett til å offentliggjøre reintallet, er ambisjonsnivået direkte nedslående, sier Magga.

Hun sier en vektlegging av sammenhengen mellom økologisk, økonomisk og kulturell bærekraft ville gitt et helt annet fokus i et så viktig politisk dokument, og en sikring av reindriften som urfolksnæring

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no