21. nov
MER: Både strøm og vann blir oppgradert under det nye rundkjøringsområdet, om alle planene går igjennom.
 
Slår flere fluer i en smekk
Rundkjøringen ved Førstevann blir litt dyrere enn antatt, men byggingen starter i midten av august.

Publisert: 24.jul.2015 14:59
Oppdatert: 23.okt.2017 10:53

Anbudsfristen for rundkjøringen ved inngangen til Kirkenes er utløpt. iFinnmark melder om at Veidekke Industri AS har det laveste budet av fire tilbydere, med en pris på 15,6 millioner kroner.

Nå finregner Statens vegvesen på budene, før de sender en innstilling videre til anbudsnemnda. Når de har bestemt hvem som får oppdraget, skal byggingen starte i midten av august. Derfra varer veiarbeidet i tre måneder fremover.

Kulvert

Anbudene er noe høyere enn ventet. Det stopper ikke noen av de essensielle delene av rundkjøringen.

Det er imidlertid flere som vil benytte sjansen til å gjøre andre ting nedi bakken når gravingen først er i gang.

Kommunen vil betale for å bygge en ny kulvert fra Førstevann. Den vanntunnelen under bakken er en del av anbudet i dag, men kommunen har fått godkjent en fast sum på fem millioner kroner i kommunestyret for å legge inn i hele rundkjøring-arbeidet. Om anbudet blir for dyrt for kommunen, trekkes kulverten fra oppdraget.

– Den som er der nå er dårlig, men den fungerer. Om den ikke tas nå, må den nok tas senere, sier Kleven.

Kulverten går utenom selve rundkjøringen, så det blir ikke snakk om å måtte grave opp rundkjøringen på et senere tidspunkt.

Kommunens plan- og utviklingssjef Håvard Lund sier at det antakeligvis vil være mye større kostnader for å skifte ut kulverten om de venter til senere. Men han vil ikke spekulere i om de vil prøve å sette av mer penger til kulverten, før han vet kostnadene.

– Vi venter på den endelige kostnadsvurderingen før vi tar avgjørelsen, sier han.

Høyspentledning

Også Varanger Kraft har en finger med i anbudet. De skal nemlig legge ny høyspentledning i området, og betaler for en ny høyspentledning-trasé under bakken.

Også ledningstraseen er en del av anbudet, mens Varanger Kraft selv tar seg av selve ledningene.

Ikke overraskelse

Selv om anbudene ble høyere enn ventet, er det ikke noen stor overraskelse for Kleven.

– Det er markedet som bestemmer prisen, og det er vi klar over. Vi har merket at det ikke er noen lokale entreprenører som meldte interesse. Det tyder på at det er en del å gjøre for entreprenørene, og da skrur de opp prisene, sier byggeleder Ole Kleven i Statens Vegvesen.

De andre budene er på 16,2 millioner fra Mesta AS, 18,4 millioner fra Anlegg Nord AS, og 27,2 millioner fra Thore Magnussen & Søn.

Skal slippe trafikkstopp

Byggeleder Ole Kleven i Statens Vegvesen har uttalt til iFinnmark at han ikke regner med at det vil bli noen særlig sperring av veien inn til byen, når den tre måneder lange byggingen av rundkjøringen ved Førstevann starter.

– Fremkommeligheten skal bevares. Vi legger oss ikke opp i detaljene, men entreprenørene er flinke på det, og det er plass til omkjøringsveier flere steder på området, sier han til SVA.

– Veien kan bli stengt i korte tidsrom, men i så fall ikke i rushtida, legger han til.

Kleven forteller at det blir nedsatt fartsgrense i området under veiarbeidet, men han tror trafikantene håndterer det bra.

– Det har gått bra på andre høyt trafikkerte steder der vi har lagt opp rundkjøring, sier han.

Lang diskusjon

Etter mye diskusjon i løpet av året, ble Vegvesenet, Sør-Varanger kommune og Kirkenes Handelspark endelig enige om fordelingen av rundkjøring-kostnadene tidligere i sommer. Avgjørelsen kom akkurat i tide til å sette opp rundkjøringen i år.

Vegvesenet tar mesteparten av kostnadene, mens Sør-Varanger kommune har godkjent å ta fem millioner av kostnadene. Kirkenes Handelspark har en liten del av utgiftene til selve rundkjøringen. Det dreier seg om å knytte rundkjøringen til veien de allerede har bygd opp til handelsparken.

Vegvesenet vil ha ansvaret for rundkjøringen når den er bygd, mens kommunen fortsatt eier veien på østsiden, og Kirkenes Handelspark eier veien opp til handelsparken.

Det kan bli mer diskusjon. Kommunen mener nemlig at Statens Vegvesen har en del av kostnadsansvaret for utskifting av kulverten som er tilknyttet Førstevann.

– Vi mener at Vegvesenets vei kan ha vært med på å slite på kulverten, sier Håvard Lund i kommunen. Den saken har imidlertid ikke blitt diskutert med Vegvesenet, ifølge ham.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no