7. des
LITE AKTIVITET: Technopark Nor like ved flyplassen i Murmansk.
 
Slått konkurs etter langvarig uenighet med det norske tiltaksapparatet
"Den største feilen vi gjorde var å leie hos Technopark Nord".

Publisert: 07.okt.2015 10:37
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

Det norske og det russiske flagget flagrer stilt og rolig ved siden av hverandre i høstvinden. For øvrig ser det helt forlatt ut hos industri og næringsparken Technopark Nor like ved flyplassen i Murmansk by. Næringsparken, eid av SIVA Eiendom og Innovasjon Norge, ble i 2010 lansert som et bidrag til å hjelpe norske bedrifter i Nordvest-Russland.
Fem år senere ble den norskeide bedriften 000 Rupack slått konkurs etter langvarig uenighet, og etter å ha fått nei på spørsmålet om å få husleien fryst en viss periode i en vanskelig sanksjonstid.
Den 46 mål stor tomt med en bygningmasse på 7.174 kvadratmeter har det i flere år stått helt tomt, med unntak av en mindre russisk bedrift og Rupack som leide et lokale på omlag 1000 kvadratmeter.
Den russiske banken, Bin Bank, har nå i september solgt konkursboet videre til en russisk interessent som planlegger å starte produksjon.
– Den største feilen vi gjorde var å leie hos Technopark Nord, som jo indirekte er eid av den norske stat, poengterer Brede Sæther.
Gjennom sitt firma Kirkenes Trading og Murmansktorgsnabservice har Kirkenes-bedriften vært en av de større aktørene i Murmansks fiskerihavn gjennom flere år.
Fiskekassefabrikken Rupack skulle produsere isoporkasser, og gi flere bein å stå på.

Ikke smidighet

I 2012 pågikk oppbyggingen av produksjonsanlegget i Murmansk. Av et brev fra Rupacks styre til Technopark Nor går det fram at investorene var tydelig innstilt på at det kunne være krevende å etablere seg i Russland, men samtidig overrasket over at det var uoverensstemmelser med den norske utleieren som ga de største problemene.
Den norske industri- og næringsparken ble valgt fordi den nettopp indirekte er eid av den norske staten. Nordområdepolitikken var på sitt hotteste på den tiden, og investorene oppfattet at det var et uttrykt politisk mål med økt næringsaktivitet i nordområdene.
– Vi antok derfor å møte smidighet og velvilje hos huseieren, men har dessverre opplevd det stikk motsatte.
– Vi vurderte allerede da å stoppe prosjektet på grunn av konflikten som hadde påstått med huseieren (den norske stat), sier Brede Sæther.
- I ettertid mener jeg hele problemet bunnet i at Innovasjon Norge og Siva etablerer et eiendomsselskap i Murmansk hvor de går inn med for lite penger, dette resulterer i at de ikke greier å innføre sine løfter og forpliktelser og gjentatte ganger må gå til sine eiere for å hente inn mer kapital, noe som også var med på å forsinke etableringen.
For øvrig synes Brede Sæther det er rart at statlige institusjoner, som skal hjelpe bedrifter får lov til å drive, investere og drifte i Murmansk uten at de har næringslivet med seg på laget. Det er ingen norske aktører etablert i Technopark Nor.
- Og det er vel heller ingen norske aktører etablert i Siva sin næringspark i Murmansk.

Krigen startet

I 2014 startet sanksjonskrigen mellom vesten og Russland, inkludert Norge. Det ble stopp for import av norsk fisk til Russland, med store konsekvenser for Sæthers virksomhet i Murmansk og i Kirkenes.
Omsetningen i Norge var i 2013 cirka 54 millioner norske kroner og i Russland cirka 130 millioner. Kirkenes Trading var, da sanksjonene ble innført, involvert i fire bedrifter i Russland. To bedrifter for salg og distribusjon av fisk i Murmansk og Moskva, samt et fryselager og fiskekassefabrikken i Murmansk.
– Da sanksjonskrisa kom var flere av investorene i Rupack villige til å gå inn med mer penger slik at vi kunne komme oss gjennom krisetiden. Men uenighetene med Technopark stoppet oss. Vi ba om å få fryst husleien i et halvt år. Men i stedet for å vise smidighet, slik at vi kunne komme oss gjennom sanksjonstiden, ble vi nødt til å slå oss konkurs.

Et hån

000 Rupack slo seg konkurs i februar 2014, og lokalene ble stående tomme.
– Det var altså ikke en kø av leietakere som ville inn i Technoparken, men det var tydeligvis bedre å ha det stående tomt, sier Sæther.
Hva syns du om håndteringen fra tiltaksapparatets side?
– At skattebetalerne burde vite hvor langt det er mellom festtalene og virkeligheten. Jeg mener den norske stat har ødelagt mine investeringer i Russland, ved å innføre sanksjonene og ved ikke å være mer smidig i sin behandling av leieavtalen med Rupack AS. Det kan hende vi hadde gått dukken uansett, men det gir ikke en god følelse at det er den norske staten som bidro til å ødelegge virksomheten.
Parallelt med sanksjonen bevilges det penger til forskning og innovasjon i og annet i nordområdene, hvordan føles det?
– Jeg syns det er et hån.
Sæther sier det ble gjort noen henvendelser til tiltaksapparatet med tanke på å komme i gang på Island, som inntil i august ikke var inkludert i sanksjonene.
– Beskjeden var at det ville være i konkurranse med norsk fisk. Jeg mener argumentasjonen er helt feil. Vår tanke var å ta vare på kundene inntil markedet ble åpne igjen.
Flere aktører har valgt å gå over til land som Kasakhstan og Hvite-Russland.
– Vi er litt inne på Hvite-Russland, men føler satsingen blir noe halvhjertet på grunn av den usikre politiske situasjonen. Nå så vi at det plutselig ble stopp på Island, og vi vil selvsagt ikke havne i en situasjon med å bruke masse ressurser i et nytt marked og så få stopp igjen.

Neste skritt

Brede Sæther presiserer at han ikke på noen måte forsvarer Putin.
– Slik jeg heller ikke forsvarer Saddam, Ghadaffi eller Assad. Men vestens politikk ovenfor Libya, Syria og Irak har bare laget en humanitær katastrofe. Jeg er redd vestens politikk ovenfor Russland også vil medføre mer kaos. Vi må ikke glemme at Putin har stor oppslutning både i Russland og i Ukraina.
Hvordan mener du det ideelt sett burde vært handlet?
– Det er ikke enkelt å si, men Norge har bommet helt på fiskeripolitikken sin. Hva er logikken i at Russland stopper import av norsk fisk, men trenger norsk smolt og da får beskjeden: "Værsågod bare kjøp"?
Sagt opp folk
Sæthers bedrifter har nå kuttet halvannen stilling i Kirkenes, og åtte stillinger i Murmansk.
Nå har kontoret i Murmansk tre ansatte.
– De klarer såvidt å dekke lønn og kostnader ved å kjøpe og selge noe russisk fisk. Den største taperen i dette er forbrukerne, den vanlige russer.
Hvordan tenker du videre?
– Vi er vel på vei til å trekke oss ut av Russland, men må gjøre det på en skikkelig måte. Vi har jo folk som har jobbet for oss i
16 -17 år, og som har gjort en kjempejobb. Og vi har kontorlokaler og leiligheter midt i sentrum. De er det vanskelig å få solgt nå.
Sæther sier det er vanskelig å si hvor stort tap sanksjonene har gitt helt konkret.
– Men tapet er enormt. I 2013 hadde vi en omsetning på 130 millioner i Russland og i år ender vi på rundt ti. I 2013 en omsetning på 56 millioner i Kirkenes og i år på cirka seks millioner. Det er vanskelig å beregne tapet helt konkret. Det er omsetning som er borte og også tap på fiskekassefabrikken, det er kurstap etc.
Føler du det bittert?
– Jeg vet ikke om jeg vil bruke det ordet, men syns det er vemodig. Det er forsåvidt greit å gå dukken om en kløner det til sjøl, men jeg føler at satsingen har vært en del av en ønsket nordområdepolitikk, svarer Brede Sæther som er en av Barentspionerene ved at han først var utvekslingsstudent tidlig på 90-tallet og så første utenlandske student i Arkhangelsk.

I de 250 kvadratmeter store lokalene til Murmansktorgsnabservice midt i sentrum av byen er det nesten tomt.
Noen har fått seg ny jobb, noen ikke.
Regnskapssjef Galina Lepestikina har jobbet for importbedriften 14 år, og direktør Irina Vansovitsj i 17 år.
Hva syns du om situasjonen med sanksjonene?
- Det er en dårlig situasjon, svarer direktør Vansovitsj.

- For vi har jo lyst til å arbeide.

"Driver kommersielt"

- Siva skal utløse lønnsom næringsutvikling gjennom å bygge, eie og utvikle infrastruktur for innovasjon. Sivas eiendomsvirksomhet er en kommersiell virksomhet som skal øke investeringskapasiteten i bedrifter og nærings- og kunnskapsmiljøer, og senke barrierer for etablering. Siva besitter således ingen tilskuddsmidler til å støtte bedrifter, sier eiendomsdirektør Lise Bartnes Aalberg i Siva.
 - Eiendomsselskapet Technopark Nor AS er eid av Siva og Innovasjon Norge og underlagt det samme kravet til å drive forretningsmessig, på lik linje med Sivas øvrige eiendomsvirksomhet.
 - For øvrig har vi ingen kommentarer til saken.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no