23. okt
VURDERER: Politiadvokat Jens Bernhard Herstad vurderer om påtalemyndigheten skal anke. (Arkivfoto: Tor Sandø)
 
Slapp forvaring etter Hesseng-torturen
Mannen fikk to år og ti måneders fengsel, og kvinnen fikk tre år og åtte måneder, for langvarig mishandling i 2014. Mannens forsvarer er godt fornøyd, aktor tviler, og kvinnen anker saken.

Publisert: 21.mar.2016 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:02

Mandag kom straffedommen i den langvarige saken, der en mann og en kvinne sto tiltalt for å ha mishandlet en jevnaldrende over to timer.

De to ble arrestert i november i fjor, mens offeret måtte opereres på sykehus. Den tiltalte mannen har sittet i varetekt helt siden hendelsen.

Saken har vært utsatt blant annet fordi sakkyndige måtte vurdere om mannen skulle plasseres i forvaring, da han fortsatte å oppføre seg truende og ustabilt i varetekt.

Forvaring vil si at den dømte anses for å være for farlig til å slippe fri. Da må det bevises at han ikke er en fare for samfunnet før han kan løslates eller overføres til vanlig fengsel.

- Forvaring utelukket

Men nå har altså mannen blitt dømt til vanlig ubetinget fengsel, i to år og ti måneder. Forsvareren hans, Sidsel Katralen, forteller at hun og den dømte er fornøyde med dommen. Hun mener at forvaring var utelukket i denne saken.

- Det var en godt begrunnet dom, og også i tråd med hva vi prosederte. Klienten min er ikke regnet som en fare for samfunnet, og det er viktig for oss, sier hun.

Katralen trekker også fram at mannen også fikk 30 prosent strafferabatt, siden han hadde innrømt å ha gjort det han ble dømt for i retten.

- Det er også et signal til andre om at man bør fortelle sannheten i retten, sier hun.

- Noe lav straff

Påtalemyndigheten har ikke bestemt seg for om de skal anke saken ennå. Men politiadvokat Jens Bernhard Herstad mener mannens straff på to år og ti måneder ble noe lav.

- Jeg må lese dommen nøyere før jeg kommer med anbefaling til påtalemyndigheten. Men foreløpig ser jeg at vi har fått medhold i argumentene våre, men ikke helt i resultatet, sier Herstad.

Herstad vurderer også om de skal anke at mannen ikke fikk forvaring.

Politiadvokaten er derimot fornøyd med kvinnens straff på tre år og åtte måneder.

507 dager i varetekt

Mannens advokat mener rettssaken har tatt lang tid å få gjennomført.

- Klienten min har sittet 507 dager i varetekt fram til mandag. I lys av at han erkjente det han hadde gjort med en gang, også det han pådro seg i ettertid, kunne saken vært bearbeidet fortere, sier Katralen.

Hun skjønner at det har vært behov for sakkyndige, noe som forsinket saken. Men hun mener de kunne ha vært brakt tidligere.

Også den dømte kvinnens forsvarer, Stein Rønning, har kritisert retten for tidsbruken.

- Hennes sak var klar for retten i januar 2015, sier han.

Kvinnen anker straffen

Den dømte kvinnen i saken fikk tre år og åtte måneders ubetinget fengsel, altså høyere straff enn mannen. De ble dømt stort sett likt i retten. Men der mannen fikk rabatt for å ha forklart seg, forklarte ikke kvinnen seg om nok til å få rabatt.

Kvinnens advokat, Stein Rønning, varsler at de kommer til å anke straffeutmålingen. De mener både at selve straffen er for streng, og at kvinnen også burde fått strafferabatt for å ha forklart seg.

- Det er overhodet ikke sammenheng mellom mannens og kvinnens straffeutmåling, sier Rønning. Han legger til at kvinnen forklarte seg ut fra den hukommelsen hun hadde.

Kvinnen og hennes advokat vil også se på om de skal anke en del av selve skyldsspørsmålet. Delen det er tvil om dreier seg om at hun ble dømt for å ha truet offeret for å ha tystet til politiet.

Dette er tortursaken

Den dømte mannen og kvinnen ble arrestert i november 2014. Da hadde de holdt offeret fastbundet i en privat leilighet, mens de torturerte ham over en periode på to timer. Blant annet slo de ham med never, gardinstang og mer, bet ham, la ham i fryseboks og slo lokket over beina hans. De prøvde å få en tilståelse ut av ham fordi de mente han hadde tystet om et ran.

Offeret tilbrakte seks dager på sykehus i ettertid med indre og ytre skader, og måtte hasteopereres for å redde kroppsdeler fra lammelse.

Mannen har sittet i varetekt siden han ble arrestert. Selve skyldsspørsmålet ble avgjort for både mannen og kvinnen i en egen rettssak i slutten av februar. Spørsmålet om hvilken straff de skulle få ble tatt opp i et eget rettsmøte fredag 11. mars.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no