24. okt
DEMONSTRASJON: En person som har krysset grensa ulovlig og viftet med en stor kniv har blitt tatt hånd om av grensevaktene. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Slik blir man stoppet på grensa
Hvis man beveger seg i et område man ikke skal være og i tillegg vifter med en stor kniv, tar grensevaktene ingen sjanser.

Publisert: 17.mar.2015 10:21
Oppdatert: 23.okt.2017 10:48

Fire bevæpnede grensejegere brøler og kommanderer, først på norsk, så på engelsk, for å få den uidentifiserte personen med kniv til å stoppe og adlyde ordre.

Få kontroll

- Fire voksne karer mot ei jente, det er nå ikke helt rettferdig, var det noen av publikum som flirte. Fra soldatene ble det kommentert at en terrorist nå til dags like godt kan være ei jente. Det var Åpen dag på den nye grensestasjonen på Svanvik, og en del av programmet var viet demonstrasjon av pågripelse. Den voldsomme brølingen har en hensikt, forklarer en av soldatene etterpå. Det handler om å gå ut høyt og få situasjonen ned i stedet for å begynne å prate og få en situasjon som eskalerer. En person som har begått et lovbrudd, er bevæpnet, og kommer i en slik situasjon, kan også få tunnelsyn på grunn av adrenalin og stress. Derfor er det også viktig å rope og prøve å få «vekket» personen, få kontakt og kontroll over situasjonen.

Være tilstede

Stasjonssjef Lars Einar Kjøren hadde før dette fortalt i korte trekk hva oppdraget i Pasvik går ut på, hvordan de er organisert, hva slags utstyr og materiell som brukes og hvordan de løser oppgaven.

- Vi skal være tilstede, vi skal observere og overvåke og vi skal reagere når det er nødvendig, fortalte Kjøren.

Området går fra Treriksrøysa til demninga ved Boris Gleb. Grensejegerne har begrenset politimyndighet, noe som betyr at ved overtredelser av Riksgrenseloven, Grenseavtalen og Utlendingsloven så er soldatene også politi.

Det er i overkant av 100 grensejegere i Pasvik. De er fordelt på to jegertropper, en såkalt QRF (Quick reaction force) eller rask reaksjon styrke, en teknisk gruppe og hund.

Beredskap

- Vi har 15 minutters marsjberedskap. Det betyr at fra sovende vakt til man er ute på snøskuter, fullt utstyrt, skal det gå maks 15 minutter. Det har vi erfart er ganske god tid, forteller Kjøren.

Han forteller også at soldatene er spesialisert i forskjellige oppgaver, noen driver overvåking, noen lokaliserer og forfølger og noen håndterer i samarbeid med politiet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no