22. nov
ANESTESI: I det første badet blir laksen bedøvd, den får full smertelindring og sovner. Jenny Jensen og Guttorm Christensen tar skjell- og genetikkprøver.
 
Slik finner de ut hvor laksen går
Undersøkelsene av laksens vandringer i fjordene i Sør-Varanger er inne i sitt andre år. Jenny Jensen og Guttorm Christensen fra Akvaplan Niva er allerede i gang med merkingen.

Publisert: 29.mai.2015 16:21
Oppdatert: 23.okt.2017 10:51

- Dette var jo en fin laks, sier ferskvannsbiolog i Akvaplan Niva, Jenny Jensen. Hun håver fisken opp fra buret den har ligget og svømt i i Øvre Neiden siden kvelden før. Da tok hun den med sluk. Det er nemlig ikke tyvfiskere som er ute og fisker før 1. juni.

Full anestesi

Hun forteller at det operative inngrepet som gjøres er en velprøvd metode som har blitt brukt de siste 15 år. Fisken blir først lagt i et bad der den får full narkose og smertelindring. I løpet av sekunder blir den sprelske fisken slapp og sovner. Så blir det tatt skjellprøver og en liten bit av ryggfinna klippes av, det er genetikkprøve. Så legges den varsomt og stabilt på rygg på skumgummi i et nytt bad. Bare buken stikker opp. Jensen skjærer et lite snitt i buken med skalpell, putter den bittelille akustiske senderen inn og syr igjen. Til slutt blir den merket med et nummer på ryggen. Det hele er over på få minutter. Så er laksen klar for elva og friheten igjen. Bare at nå følger Akvaplan Niva med på alle dens bevegelser.

Sulten støing

- Vi fisker med sluk i Neiden, vi har feller i Braselva og har brukt dragnot i Sandneselva, forteller avdelingsleder for kyst- og ferskvannsmiljø, Guttorm Christensen.

85 laks skal merkes i Neiden og 25 i Sandneselva. I tillegg skal 25 sjøørret, 25 sjørøye og 150 laksesmolt merkes. Smolten begynner de med først i midten av juni.

Den nyopererte hannlaksen ligger i vannkanten et par minutter mens Jensen holder den og følger med på at alt går bra. Det er en støing, det vil si at den har stått i elva om vinteren. Den er brun og slank, flekkene er mer oransje enn røde. Den har ikke spist på ett år. Plutselig kvikner den til og forsvinner ut i det grumsete vannet i elva.

- Det er mye smeltevann i år, kommenterer de to.

Overvåkes

Snart starter ferden nedover mot havet og maten. Feit og fin vil laksen forhåpentligvis vende tilbake til Neidenelva til en ny gytesesong.

- Senderen blir i buken, men den virker i tre år. Hvis noen tar en laks som har Akvaplan Niva sitt merke på ryggen, blir vi veldig glad hvis de setter den ut igjen. Men hvis den ikke overlever, ber vi fiskerne om å sende utstyret og merket til oss slik at vi får registrert det, sier Christensen.

I år jobber de på oppdrag for Norterminal. Det er av stor betydning for deres oljeomlasting og eventuell utbygging i fjorden å vite hvor laksen går. Resultatene fra i fjor viste at de aller fleste laksene vandret i Kjøfjorden, og svært få vandret forbi de planlagte industriområdene på Gamnes og Pulknes.

Blåser i fjorden

De har også i år satt ut bøyer med akustiske loggere som registrerer fisken som har blitt merket med sendere. Disse ligger i sjøen med 300-400 meters mellomrom og vil for publikum se ut som lys grønne eller oransje blåser. I nærheten av skipsleia er de merket med garnstaur påmontert flagg og radardetektor. De er også merket med «Akvaplan Niva» og telefonnummer. Blåsene ligger i Neidenfjorden, Bøkfjorden og i Kirkenes havn.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no